Egemen Bağış: “ortadoğu Barışı İçin Filistin Devleti Kurulmalıdır”

Gazze’de sağlanan ateşkesi değerlendiren Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ‘‘Bu ateşkes belki bir...

Gazze’de sağlanan ateşkesi değerlendiren Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ‘‘Bu ateşkes belki bir pansumandır, bir ara çözümdür ancak asıl kalıcı çözüm Filistin devletinin kurulması ile gerçekleşecektir. Filistin devleti kurulmadıkça ne İsrail’e ne de Ortadoğu’ya barış gelmez’’ dedi.

“İstanbul AB’ye Hazırlanıyor Projesi” kapsamında İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde düzenlenen programa katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gazze’de sağlanan ateşkesi değerlendirdi. Taraflar arasında sağlanan ateşkesin bir pansuman veya ara çözüm olduğunu belirten Bağış, asıl kalıcı çözüm Filistin devletinin kurulması ile gerçekleşecektir’’ dedi.

Reklam
Reklam

Gazze’den gelen olumsuz haberlerin herkesin içini kararttığını belirten Bakan Bağış, ‘‘Dün akşam itibari ile ateşkesin sağlanmış olması çok anlamlı ve önemlidir. Bu ateşkesin sağlanmasında sayın başbakanımızın ve Türk heyetinin çalışmaları da çok farklı katkılarda bulunmuştur. Ancak ateşkes yeterli değildir. Bunu da bir AB toplantısında dillendirmek istiyorum. AB bir siyasi veya ekonomik proje değildir. AB aslında insanlık tarihinin en kapsamlı barış projesidir. AB ile birbirleri ile yüzyıllarca savaşan Avrupalılar barış içinde yaşamaya başladılar. Ama bu barış projesinin kıtasal bir barış olmaktan küresel bir proje haline dönüşebilmesi Türkiye’nin üyeliği ile gerçekleşecektir’’ diye konuştu.

Bağış, şunları söyledi;

“Gazze’deki ateşkes yeterli değildir derken şunun altını çizmek istiyorum. Bugün batıdaki birçok ülke İsrail’in güvenliğini önemsiyor. AB yöneticilerinin anlaması gereken bir şey var. İsrail’in yanı başında hür, bağımsız, egemen ve kendi ayakları üzerinde duran bir Filistin devleti kurulmadıkça ne İsrail’e barış gelir. Ne Ortadoğu’ya barış gelir nede Küresel barış istediğimiz noktaya gelir. Bu ateşkes bir belki bir pansumandır, ara çözümdür ama kalıcı çözüm Filistin devletinin kurulması ile gerçekleşecektir.’’

Reklam
Reklam

Toplantıya ilişkin açıklamalarda da bulunan Bakan Bağış, “Bu projeyle İstanbul’umuzu bir bütün olarak değerlendiriyor, İstanbul’un bütün ilçelerini de ayrı ayrı birer AB merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Zira İstanbul’un 39 ilçesinin de Avrupa’ya tek tek verebileceği birçok mesaj var. Avrupa’nın sönen yıldızlarını parlatacak mesajlar işte tam da buradan, yani İstanbul’dan geçiyor. Bu Program sayesinde de Türk halkı ile Avrupa halkları arasında yepyeni kardeşlik köprülerinin kurulacağını öngörüyoruz’’ dedi.

Toplantıya ev sahipliği yapan İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Nazım Ekren’e de övgüler yağdıran Bağış, “Daha önce aynı çatı altında siyaset yapmanın da onurunu taşıdığım, bugün Avrupa karşısında diklenmeden dik durabilmemiz için en önemli motivasyonlarımızdan olan Türk ekonomisinin güçlü konumunda büyük emeği, katkıları olan Nazım Ekren Hocama teşekkür ediyorum’’ dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: