Ege'nin Az Ama Öz Memleketi Uşak'tan 8 Yöresel Lezzet

Uşak mutfağı için kısa bir not düşelim; liste kalori bakımından zorlayıcı olabilir!

Alacatene

Pilav deseniz değil, çorba deseniz hiç değil. Uşak yöresine ait bu baklagil yemeği küçük taneli yeşil mercimeğin biraz bulgurla karıştırılarak pişirilmesiyle oluyor. Yemek piştikten sonra ne çok sulu ne de çok kuru bırakılıyor.


Ulubey Döndürmesi

Asıl adı 'döndürme' olan böreğin ismi semtinden dolayı bazı yerlerde 'Ulubey Döndürmesi' olarak biliniyor. Genelde ıspanaklı yapılan ve semt pazarında satılan döndürmeler zamanla Uşak mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasına girdi.


İlibada Dolması

İlibada ya da pazıyla sarılan dolma ülkemizde özellikle Afyonkarahisar ve Kütahya'da yapılıyor. Ancak Uşak o yörelere yakın olduğu için bu yemeği mutfaklarında sık sık görmemiz mümkün. İlibadalar bazı kesimlerde zeytinyağlı dolma gibi sarılırken bazı kesimlerdeyse muska şeklinde yapılıyor. - - - - - -

Reklam
Reklam

Ebem Köfte

Genelde Kurban Bayramı'nın ikinci günü geleneksel olarak yapılan Ebem Köftesi sütten kesilmiş tarlalarda dolaşan büyükbaş hayvanlardın etinden yapılıyor. Bu hayvanların eti sert olduğundan kesildikten sonra eti bir güzel dövülerek pişirime hazırlanıyor. Ancak köftenin püf noktası; yapılırken özellikle büyükbaş hayvanın bonfilesi olmasına özen gösteriliyor. - - - - - -

Çömlek eti

Genelde tek saplı çömlek küplerde pişirilen çömlek eti Uşak'a özgü yöresel etli yemeklerin başında geliyor. Çömlek eti yapılırken; etle birlikte soğan,domates,patates ve biberle çömlekte pişiriliyor. Ardından çömleğin ağzı kağıt ve ip yardımıyla kapatılıp mangala sürülüyor. Bir süre piştikten sonra mideye indirilmek üzere hazır hale geliyor. Eğer Uşak'daysanız ve afili bir yemek istiyorsanız çömlek etini mutlaka deneyin.


Ciğer Sarma

Kuzu gömleğinin açılmasıyla içi ciğer harcıyla doldurularak yapılan ciğer sarma aslında Edirne'de yapılıyor. Rumların mutfağımıza kazandırmış olduğu bir lezzet olan ciğer sarma özellikle Uşak'da da sık yapılıp sık tüketilen bir lezzet.

Reklam
Reklam

Gül Peksimeti

Hemen ismine bakıp içinizden 'Gül aroması var mıdır acaba?' diye geçirmeyin, maalesef yok. Sadece girmiş olduğu gül şeklinden dolayı adına gül denilen peksimet diğerlerine göre sadece daha fazla malzemeyle yapılıyor. Gül şeklini alan peksimet daha sonra susam ve çörek otuyla süsleniyor.


Cendere tatlısı

Son olarak Uşak yöresine pek ait olmasa da Kütahya'da daha sık yapılan cendere tatlısı, Uşak'ın yöresel tatlısı olarak geçiyor. Sıvı yağ, toz şeker ve nişastayla yapılan tatlı kıvamında tutturulan şerbeti ve isteğe göre içine atılan ceviziyle tatlı konusunda sizi kesinlikle tatmin edecek! Giderseniz mutlaka yemeden dönmeyin.