Afyonkarahisar'ın Ataköy Kışlacık Köyü'nde konuşlu 500. İstihkam Ana Komutanlığı Deposu'nda meydana gelen patlamaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan emekli İstihkam Albayı Durmuş Türemen, “25 askerimizin şehit olduğu olay, eğer bir kasıt yoksa büyük bir cahillik ve ihmalin sonucudur.” dedi. Türemen, bir el bombasının patlamasıyla cephaneliğin etkilemeyeceğini vurgulayarak, mevzuata göre olağanüstü durumlar olmaması halinde gece sayım yapılamayacağının altını çizdi.
Afyonkarahisar’da mühimmat deposunda meydana gelen patlama sonrası 25 asker şehit oldu. Şehirde korkulu anlar yaşanmasına sebep olan olaya ilişkin yorumlar, askeri mevzuatın uygulanmadığı ya da bir ihmalin söz konusu olduğu yönünde. Emekli İstihkam Albayı Durmuş Türemen de el bombası ve mayın gibi mühimmatların sayımında çok dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Bu tür mühimmatların sayımı sırasında çok fazla askerin bir arada olmaması gerektiğini belirten Türemen, “Sayım yapılırken 25 kişinin bir arada olması tuhaf bir durum. Eğer bu askerler aynı noktada şehit olmuşsa ortada bir ihmal var demektir. El bombasının patladığı söyleniyor. El bombası, mayın gibi mühimmatların sayımında ancak 2- 3 kişi bulunmalı.” dedi.
Mayın döşerken veya toplarken bile 1 kişinin bu işi yaptığını kaydeden Türemen, diğer kişilerin ise en az 25 metre uzakta durması gerektiğini vurguladı. Türemen, “Bu genel bir uygulamadır. Talimatnamede böyle yazar.” diyerek, uygulamanın önemine dikkat çekti.
‘GECE SAYIM YAPILMAZ’
Emekli Albay Türemen, patlamanın yaşandığı saatin de patlamanın sebebiyle çeliştiğini söyledi. Sayımın ancak saat 17.00’ye kadar yapılabileceğini ifade eden Türemen, “Eğer özel bir durum yoksa patlamanın meydana geldiği saatte depoların mühürlenmiş, kapılarının kapatılmış olması gerekir. Ancak olağanüstü durumlarda depolar açılır. Bu da nakil sırasında olabilir. Depolar, gece ancak olağanüstü şartlarda açılabilir.” diye konuştu.
‘BİR EL BOMBASININ PATLAMASI BÜTÜR CEPHANELİĞİ ETKİLEMEZ’
Patlamada yaşanan zayiata dikkat çeken Türemen, bir el bombasının patlamasının bütün cephaneliği etkilemeyeceğini anlattı. “Bir el bombasının gücü diğerlerini patlatmaya yetmez.” diyen Türemen, “Bu patlamanın yaşanması için bir yangın olmalı. Ayrı bir güç olmalı. Ya da sandıktaki bir el bombası patlarsa diğer sandıkları da etkileyebilir. Bu bile çok düşük bir ihtimal. Bu şiddetli bir yangınla ya da başka bir maddenin patlamasıyla olabilir.” şeklinde konuştu.
‘YERLEŞİM YERİ EN AZ 500 METRE UZAKTA OLMALI’
Türemen, cephaneliklerin yerleşim alanından en az 500 metre uzakta olması gerektiğini kaydetti. Türkiye’deki cephaneliklerin bu tür kurallar dikkate alınarak oluşturulduğunu söyleyen Türemen, “Şehirlerin büyümesi, ikamet alanlarını cephaneliklere yaklaştırdı. Zamanla iç içe olmaya başladılar. Yerel yönetimlerin buna izin vermemesi gerekir. Afyon’da böyle bir durum var mı bilmiyorum ama Ankara’da evlerin cephaneliğe çok yakın olduğunu gördüm.” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz