Eğer böyle olsaydı

Bir dünya haritası açtığınızda Afrika kıtasının neredeyse yok olduğunu, Rusya ve Kanada’nın yüzölçümlerinin küçüldüğünü düşününün.

Bir dünya haritası açtığınızda Afrika kıtasının neredeyse yok olduğunu, Rusya ve Kanada’nın yüzölçümlerinin küçüldüğünü düşününün. Oxford Internet Instute’ün hazırladığı ‘online nüfus’ haritası, alışılagelmişin dışında bir dünya manzarası sunuyor.


Dünya Bankası’nın 2011 internet kullanıcı ve nüfus verilerinden yararlanılarak hazırlanan haritada, ülkelerin çevresini kaplayan heksagon şekiller bir ülkedeki internet kullacılarının saysını gösteriyor. Ne kadar internet kullanıcısı varsa, ülkenin kapladığı alan da büyüyor. Bu nedenle Afrika kıtasının neredeyse haritada yer almadığı görülüyor.

Reklam
Reklam

Rusya ve Kanada’nın kuzeyinin de yok olduğu görülmekte.


Türkiye, Kafkaslar ve Doğu Avrupa ise küçük bir alanda sıkışmış durumda.


Haritadaki renkler ise internet kullanım yoğunluğunu gösteriyor. Haritadaki renk kırmızıysa kullanım yoğunluğu yüzde 80’i bulurken, renk açıldıkça yoğunluk yüzde 20’lere kadar düşüyor.


Örneğin Çin, yarım milyar internet kullanıcısıyla bu haritada olduğundan daha büyük gibi gözükse de internete uygulanan sansür nedeniyle, kullanım yoğunluğu yüzde 20-40 arası değişiyor.


Almanya, Kanada, İngiltere ve Kuzey Avrupa ülkeleri haritada küçük bir alan kaplasa da kırmızı renk, yüzde 80’e varan kullanım yoğunluğunu gösteriyor.


Araştırmacılar, internet nüfusunun yüzde 42’sinin Asya’dan geldiğini; Çin, Hindistan ve Japonya’daki online kullanıcı toplamının tüm Avrupa’dan daha fazla olduğunu ortaya çıkardı.


2008’de hazırlanan benzer haritaya bakıldığında özellike Afrika’nın kuzeyinde internet kullanan nüfusun arttığı görülüyor. Ancak dünya nüfusunun üçte birinin hala internet erişimi yok. Bu demek oluyor ki dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğu ‘offline’.

Reklam
Reklam