Eğilmez: Ermeni Sorunu Siyasi Bir Mesele Olmuştur

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Ermeni Sorunu'nun tarihi...

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Ermeni Sorunu'nun tarihi meseleden çıkıp siyasi bir mesele haline geldiğini söyledi.

Türk Kadınlar Birliği (TKB) Genel Başkanlığı, Erzurum Şubesi ev sahipliğinde 300 üye ile birlikte 19 Mayıs etkinlikleri kapsamında Erzurum’a geldi. AÜ’de, kadınlara Ermeni Sorunu ile ilgili bir konferans veren Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Erzurum’da kayıtlara göre 13 bin 273 kişinin katledildiği ifade etti. Eğilmez, “Erzurum’da kan dökülmemiş yer yoktur. Yaptığımız bir anket çalışmasında her 3 aileden birinde Ermenilere şehit verildiğini görüyoruz. Ermenistan tarihinde 8 kez farklı bölgelere göç ettirilmiştir. Bir millet 8 defa başka bir yere göç ettiriliyorsa sorunu o millette aramak gerekir. Ermeniler tarih boyunca hep güçlüleri desteklemiş ve onların himayesinde kalmışlardır. Ermeni Sorunu artık bir tarihi meseleden çıkıp siyasi bir mesele haline gelmiştir.” dedi.

Reklam
Reklam

Ermenilerin altın çağının Türklerle başladığını dile getiren Yrd. Doç. Eğilmez, şunları kaydetti: “1071 Anadolu’nun kapılarının açılmasıyla Ermeniler, Rumlar ve Gürcüler demokrasinin ve adaletin geldiğini söylemişlerdir. Osmanlı döneminde de Ermenilere üst düzey yetkiler verilmiştir. Devletin bazı kademelerinde görev almışlardır. Zamanla, başta ifade ettiğimiz gibi olaylar, ayaklanmalar hep dış güçlerle olmuştur. 1880-1896 yıllarında çok sayıda ayaklanma yapmışlardır ve dış güçlerden destek almışlardır. Sadece Van’da 9 bin vatandaşımızı katleden Ermenilere karşı devlet kendi güvenliğini ve huzurunu sağlamak için yer değişimi yapıyor. Bu sırada, Osmanlı ordusunda 5 milyon asker salgın hastalıklardan hayatını kaybediyor. İlerleyen yıllarda bir Ermeni vatandaşımız kendini yakarak olayların asılsızlığına dikkat çekmek istemiştir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: