Eğirdir Gölü’ndeki Sudak Balığında Parazit Tespit Edildi

Eğirdir Gölü’nde avlanan sudak (levrek) balığında parazit tespit edildi. Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve...

Eğirdir Gölü’nde avlanan sudak (levrek) balığında parazit tespit edildi.

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Eğirdir ve Kepez Biriminin ‘Eğirdir Gölündeki Ekonomik Balık Stoklarının Tespiti ve Sürdürebilirliklerinin Araştırılması Projesi’ kapsamında yaptığı araştırma sonrasında Eğirdir Gölü’nden avlanan sudak balıklarında parazit görüldüğü bildirildi. Parazitletin insan sağlığına zarar verip vermediği ise henüz bilinmiyor.

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Eğirdir Birimi Koordinatörü Şakir Çınar, “Kepez ve Eğirdir birimimiz hastalık laboratuvarına aylık periyotlarla getirilen sudak olarak da bilinen Sander lucioperca Linnaeus 1758 balıklarında yapılan parazitolojik incelemeler sonucunda Eustrongylides Excisus (Jagerskiöld, 1909) adlı, nematod (solucan) cinsi bir parazitin larval formuna rastlanmıştır.” şeklinde açıklamada bulundu.

Reklam
Reklam

Parazite ilk defa 2012 yılının Ağustos ayında rastladıklarını belirten Eğirdir Birimi Koordinatörü Şakir Çınar, Ağustos ayında Eğirdir Gölü’nden tutulan 30 adet sudak balığında yapılan incelemede örneklerin hepsinde parazite rastladıklarını söyledi. Gölden tutulan balıklar üzerinde çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Şakir Çınar, 2013 yılı Şubat ayında gölden tutulan balıkların yüzde 60’ında yine bu parazitlere rastladıkları belirtti.

Çınar, “Yapılan makraskobik laboratuvar çalışmalarında parazitin 0,5-1 mm kalınlığında, 4-5 cm uzunluğunda ve kırmızı, kırmızı-beyaz renkli yuvarlak bir solucan olarak görülmüştür. Parazite genellikle balığın karın boşluğunda, karın boşluğunu çevreleyen adaleler içerisinde, karaciğer ve bir balıkta da omurilik kanalında rastlanmıştır. Karın boşluğunu çevreleyen adaleler ve karaciğerde sarmal bir vaziyette ve kistik bir hal aldığı gözlemlenmiştir.” dedi.

Bu parazitin sudak balıklarında yoğun olarak bulunmasının sebebini ise balığın beslenme alışkanlığıyla alakalı olduğunu söyleyen Çınar, balığın belirli bir sure sonra paraziti kendi bünyesinde yok ederek sağlıklı bir hal alabildiğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Çınar, parazitin insanlarda hastalık yaptığına dair herhangi bir bildiriye rastlanmadığını, ancak neticede hastalık yapan bir etkenle karşı karşıya olduklarından dolayı, tüketiciler tarafından sudak balığının iyi pişirilerek tüketilmesini tavsiye ettiklerini söyledi.

Eğirdir Gölü’nde sudak balığının 2007 yılından bu yana avlanmasının kanunen yasak olduğunu hatırlatan Çınar, bu balıkların olta ya da diğer şekilde gölden avlanarak sofralarımıza kadar gelebileceğini dile getirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz