Eğitim Bir-sen 2011-2012 Eğitim Öğretim Yılını Değerlendirdi

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) Bursa Şubesi Başkanı Numan Şeker, eğitim kalitesinin artırılması için öğretmenlerin...

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) Bursa Şubesi Başkanı Numan Şeker, eğitim kalitesinin artırılması için öğretmenlerin durumlarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.

Şeker, 2011-2012 eğitim ve öğretim yılını değerlendirdi. "2011-2012 yılı eğitim camiası adına kötü bir hatıra olarak geride kalmıştır" diyen Numan Şeker, “Türkiye genelinde yaklaşık 17 milyon, Bursa’da ise 545 bin öğrenci bugün karnelerini alarak tatillerine başlayacak. Türkiye’deki 750 bin, Bursa’da ise 23 bin öğretmen bugün eğitim-öğretim yılının son gününü tamamlamış olmalarına rağmen, ilköğretim okullarında yapılacak seminer çalışmaları sonunda, ortaöğretimde ise ortalama yükseltme sınavlarından sonra tatillerine başlayacak. 2011-2012 eğitim-öğretim yılı, eğitim camiası açısından sıkıntılı geçmiş, siyasilerin öğretmenleri yaralayan sözlerinin gölgesinde kalmış ve eğitimcilerin dimağında kalıcı bir yara izi bırakarak, geride kalmıştır” dedi.

Reklam
Reklam

Bakan Ömer Dinçer ve Başbakan Erdoğan’ın son dönemde öğretmenlerle ilgili tavırlarını eleştiren Bursa İl Temsilcisi Numan Şeker, bu tavırların yapılan güzel çalışmaları gölgelediğini ve eğitim camiasını derinden üzdüğünü belirtti. Şeker, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitimde dönüşüm, yeni paradigma arayışları, vesayeti deşifre etme, sivilleşme, Milli Güvenlik Dersi’ni kaldırma, 4+4+4 kesintili eğitim gibi, 28 Şubat döneminin dayattığı jakoben, devletçi, bürokratik oligarşinin emrinden milleti kurtarıp Milli Eğitim Şura kararlarını hayata geçirmesi, önem verdiğimiz ve desteklediğimiz çalışmalar olmuştur. Bakanın öğretmenler hakkındaki olumsuz kanaat ve söyleminin Başbakan’da yansıma bulması, diğer süreçlerde olduğu gibi toplu sözleşme sürecinde de öğretmenlerin kendi bakanı ve bakanlığı tarafından desteksiz ve sahipsiz bırakılmasına sebep olmuştur. Atama ve yer değiştirme işlemleri, ek ödeme vb. pek çok konuda olduğu gibi, toplu sözleşme süresinde de öğretmenler bakanlarını yanlarında görememişlerdir”.

Reklam
Reklam

“EĞİTİMİN KALİTESİ ÖĞRETMENE BAĞLI”

"Eğitim yönetiminin görevi ve eğitime yapılan yatırımların amacı; öğretmenin önündeki engelleri ve ortaya çıkan problemleri kaldırmak, işi kolaylaştırmak ve verilen eğitiminin niteliğini artıracak adımları ortaya koymaktır" diyen Şeker, “Eğitimin kalitesi, öğretmenin moral ve değeri kadardır. Ömrünü, kötülüklerin anası olan cehaletle mücadeleye adayan, işi ‘insan’ olan eğitimin temel unsuru öğretmenlerimize yapılan haksızlıklara sessiz kalmamız mümkün değildir” şeklinde konuştu.

666 sayılı KHK’da öğretmenlerin ek ödeme oranlarında artış öngörülmemesinin, ücretlerinde herhangi bir artış sağlanamamasının yanı sıra, bakanlık içinde hiyerarşik dengenin ücretler noktasında öğretmenler aleyhine bozulmasını beraberinde getirdiğini kaydeden Şeker, “Öğretmen maaşlarında yapılan artışlar genel artış seviyesinin altında kalmış; öğretmenler ile öğretim üyeleri hariç, hemen her kesime verilen ek ödeme artışları gibi, sair ödemelerle hiyerarşik denge bozulmuştur” dedi.

Reklam
Reklam

“SENDİKALARDAN FİKİR ALINMADI”

Açıklamasında 4+4+4 eğitim sistemine de temas eden Eğitim Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker, “İlköğretim okullarının ilkokul ve ortaokul olarak ayrılması öngörülmekle birlikte bu konuda herhangi bir hazırlık/planlama yapılmış olsa bile, sendikaların görüşleri alınmadığı gibi, okulların ayrılıp ayrılmayacağı, ayrılacaksa hangi esaslara göre nasıl bir ayrıştırma yapılacağı da hala meçhuldür. Bu durum, özellikle kayıt zamanına denk gelmesi sebebiyle okula kayıtları olumsuz etkilemiş, çocukları okula kayıt çağına erişmiş veliler hangi okullara kayıt yaptıracaklarını bilemez hale gelmiştir” dedi.

Öğretmen atamalarında bakanlığın nihai çözümler üretmesi gerektiğine vurgu yapan Şeker, bu şekilde bakanlığın, hem atama bekleyen yaklaşık 300 bin öğretmeni hem de üniversite tercihinde bulunacak ve halen eğitim ve fen-edebiyat fakültelerinde okuyan öğretmen adaylarının gelecek endişelerini gidermesi gerektiğini söyledi. Yaklaşık 150 bin öğretmen açığı olduğunu hatırlatan Numan Şeker, “Bu açığı kapacak kadro tahsisi yapılmamakta, öğretmen açığı ücretli/vekil öğretmenlerle giderilmeye çalışılmaktadır. Ataması yapılmayan öğretmenlerin kadrolu atanma taleplerine duyarsız kalınmamalı ve yeni öğretmen alımı için bir an önce takvim ilan edilmeli ve derslikler, ücretli öğretmenler yerine ataması yapılmayan öğretmenlerle buluşturulmalıdır” diyerek tayinler için çözüm beklediklerini ifade etti.

Reklam
Reklam

“YAZ TATİLİ VERİMLİ GEÇİRİLMELİ”

2011-2012 eğitim- öğretim yılının ardından veli ve öğrencilere tavsiyelerde bulunan Eğitim Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker, “Veliler, öğrenci başarısını sadece karne notları ile ölçme hatasına düşmemelidir. Öğrencilerin yaz tatillerini verimli geçirmeleri, tüm vakitlerini bilgisayar oyunları ve internet başında geçirmekten kaçınmaları, Kur’an kursları ve yaz spor okulları gibi ruhi ve fiziki olgunluğa erişmelerini sağlayıcı eğlenceli faaliyetlerle vakitlerini geçirmeleri konusunda ebeveynlere büyük görevler düşmektedir” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: