Eğitim Bir-Sen: Askeri vesayetin gölgesi okullar üzerinden kalksın

Eğitim Bir-Sen Manisa Şube Başkanı Mehmet Emin Sofuoğlu, askeri vesayetin gölgesinin okullar üzerinden kalkması gerektiğini...

Eğitim Bir-Sen Manisa Şube Başkanı Mehmet Emin Sofuoğlu, askeri vesayetin gölgesinin okullar üzerinden kalkması gerektiğini söyledi.
Sofuoğlu, yaptığı açıklamada, Milli Güvenlik derslerine komutanların değil, branş öğretmenlerinin girmesi gerektiğini, demokratikleşme adına bunun gerekli olduğunu belirtti. "Bütün demokratikleşme çabalarına rağmen üzülerek belirtmeliyiz ki eğitimin üzerindeki vesayetçi anlayış, zihniyet ve uygulamaları hala yerinde duruyor." diyen Sofuoglu, "En son katsayı ayıbının ortadan kaldırılması ve askerin TBMM’den kışlaya çekilmesi ile gördüğümüz sivilleşme örneklerine yenilerinin eklenmesi çok büyük bir zorunluluk haline gelmiştir." dedi.
Eğitimde komutanların kışlada talim yapar gibi komut eşliğinde sınıflara girip çıkmaya devam ettiğini aktaran Sofuoğlu, "Eğitim pedagojik formasyon gerektiren bir meslektir. Rahat-hazırol-dikkat! komutları sınıflardan yükselirken eğitimin sivil olduğundan bahsedebilir miyiz? Komutanlar, okullarda değil, asıl görev yerleri olan kışla ve cephede işlerini yapmalıdır." diye konuştu.
Ataması yapılmayan tarih öğretmenleri boşta gezerken, içerik olarak en iyi tarihçilerin verebileceği dersin komutanlar tarafından doldurulmasının ayrı bir tartışma konusu olduğunu dile getiren Sofuoğlu, "Okullarımız vesayetin değil, bilimsel çalışmanın, özgür düşüncenin ve sivil reflekslerin yerleri olmalıdır. Askerin gölgesi TBMM’den kalkmıştır; fakat okullarda hala devam etmektedir. Eğitim ortamlarının demokratikleşmesi, eğitim programlarının vesayeti meşrulaştıran öğretilerden arındırılması konusunda geniş toplum kesimlerinin ortak talebini Eğitim Bir-Sen olarak dile getirdik ve talebimiz yerine gelinceye kadar da dile getirmeye devam edeceğiz. Bu bağlamda okullarda varlığını hala muhafaza eden askeri ritüellerin ortadan kaldırılarak, okullarda vesayetin izleri silinmelidir." dedi.
Sofuoğlu, 18. Milli Eğitim Şurası’nda alınan, ‘milli güvenlik derslerinin branş öğretmenleri tarafından verilmesi’ kararının, bakanlık tarafından bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerin ve Milli Eğitim Bakanı’nı göreve davet ettiklerini bildirdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz