2011-2012 öğretim dönemi 19 Eylül’de başlayacak. Yaklaşık 16 milyon öğrenci ders başı yapmaya hazırlanırken, velilerini de okul masrafı telaşı sardı. Eğitim-Bir-Sen'in araştırmasına göre bu yıl eğitim harcamaları masrafı geçen yıla oranla ortalama yüzde 12,6 artacak. Okul öncesi eğitime kaydedilen bir öğrencinin başlangıç masrafı 295 TL'ye gelecek. Masraf; ilköğretimde 490 liraya, ortaöğretimde de 605 liraya çıkacak.
Eğitim-Bir-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM), öğrencilerin okula başlangıç masrafları ile veliye maliyetini araştırdı. Araştırmaya göre bir öğrenci için okul öncesi eğitimden ilköğretimin sonuna kadarki eğitim hayatı boyunca sadece okul ihtiyaçları için ortalama 10 bin 181 TL harcama yapılıyor. Söz konusu rakam ayda ortalama 94 TL olarak veliye yansıyor.
Ortaöğretimdeki eğitimi boyunca bir öğrenci için ortalama 4 bin 920 TL, ayda ise ortalama 103 TL harcama yapılırken, öğrenciye kantin-yemekhane için para ayrıldığında, bu rakam okul öncesi ve ilköğretimde aylık ortalama 198 TL, ortaöğretimde 219 TL’ye çıkıyor. Bu masraflara okul servisi de eklendiğinde, okul öncesi ve ilköğretimde maliyet 198 TL’de 302 TL’ye, ortaöğretimde ise 219 TL’de 319 TL’ye çıkıyor.
Veli; 8. sınıfta SBS, 11 ve 12. sınıflarda YGS-LYS için çocuğunu dershaneye gönderdiği takdirde maliyetler yine artıyor ve okul öncesi eğitim ile ilköğretimde aylık ortalama 353 TL, ortaöğretimde aylık ortalama 548 TL masraf yüküyle karşı karşıya kalıyor. Okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretimin sonuna kadar olan süreçte öğrencinin velisine maliyeti ise, aylık ortalama 97 TL olarak yansıyor. Söz konusu rakam 2010-2011 öğretim dönemi başında 86 TL idi.
Eğitim harcamalarındaki artışın yıllık enflasyon oranından fazla olması; TÜFE, TÜİK madde sepetindeki 446 madde baz alınarak hesaplanırken, bu araştırmada ise öğrencinin mecburi ihtiyacı olan 50 civarındaki madde üzerinden hesaplama yapılmasından kaynaklanıyor.
HER İLKOKUL ÇOCUĞU İÇİN 94 LİRA YARDIM YAPILMALI
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer, eğitimin bir devlet hizmeti ve ücretsiz olduğunu belirterek, “Bu durum göz önünde bulundurularak, çocuğu ilköğretime giden memurlar için, maaşlarında yer alan 6 yaş üstü çocuk yardımı olan 16,12 TL’nin en az 94 TL’ye çıkarılması gerekmektedir. Gelir düzeyi düşük olan ailelere ise, ilköğretime giden her çocuğu için devlet en az 94 TL yardım yapmalıdır.” dedi.
Özer, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, okullara ihtiyaçları doğrultusunda bir bütçe ayırarak, öğrencilerden sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi ihtiyaçlar için para alınmasının önüne geçmesi gerektiğini kaydederek, şunları söyledi:
“Eğitim giderleri veliye büyük bir yük getirirken; okullardaki aidat, sınıf donanımı, kaynak kitaplar, araç-gereç gibi ekstralar velilerin belini iyice bükmektedir. Öğrencilerin eğitim giderlerini devletin karşılaması anayasal bir zorunluluktur. Devlet, eğitime yatırım noktasında cimri davranmamalıdır. Çünkü en büyük yatırım, geleceğimiz olan çocuklarımıza yapılandır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz