Eğitim Bir Sen: KPSS'de alan soruları kötünün iyisi

Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, öğretmen adaylarının girdiği KPSS’de alan soruları sorulması önerisini,...

Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, öğretmen adaylarının girdiği KPSS’de alan soruları sorulması önerisini, “Kötünün iyisi” olarak nitelendirdi.
Eğitim Bir Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Cihan Haber Ajansı'na, sona eren Ulusal Öğretmen Stratejisi Çalıştayı’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İntörn öğretmenlik ve yeni başlayan öğretmenlere lalalık sistemi uygulanması teklifi konusunda Gündoğdu, “Fakültenin son sınıflarında daha ziyade okullarda staja giderek, doktorluk benzeri intörn öğretmenlik önerisi var. Bir de bizim de önemsediğimiz, var olan kanunda stajyer öğretmenler derse girmez diyor, ama ihtiyaçtan giriyor. Bunların ilk başta tecrübeli öğretmenlerin rehberliğinde öğretmenliğe hazırlanması…Antalya’dan öğretmeni tayin ettiniz Diyarbakır’a, yerel şartları bilmiyor, öğretmenliği bilmiyor, onlarca konu... Morali bir bozuluyor, emekliliğe kadar devam ediyor. Öğretmen okulda yetişir. Bu geçiş sürecinin öğretmene kazandırılması gerektiği inancındayız.” görüşlerini dile getirdi.

Reklam
Reklam

KPSS’DE ALAN SORULARI UYGULAMASI KÖTÜNÜN İYİYE GİDİŞİ OLUR
Gündoğdu, öğretmen seçiminin yapıldığı KPSS’de alan sorularına yer verilmesi önerisi ile ilgili “Daha önce amcası, dayısı, halası öğretmen olan öğretmen oluyordu, üzülüyorduk. Şimdi amca, dayı, hala devri bitti ama alanından bir tek soru sormadan, eğitim fakültesinin fizik bölümünü bitiren bir öğretmen fizik de yeterli mi diye sormadan genel kültürle, genel yetenekle, pedagojik formasyonla öğretmen alımı yapıyoruz. Bu sağlıklı değil.” dedi. Öğretmen adayları için ayrı sınavın büyük bir külfet oluşturacağı dikkate alınarak yüzde 40 alan soruları, yüzde 30 genel kültür, yüzde 30 da pedagojik formasyon dağılımı önerisinde bulunulduğunu söyleyen Gündoğdu, bu sayede branş yeterliliğinin de bir parça ölçülebileceğini aktardı. Gündoğdu, “Bu kötünün biraz daha iyiyi doğru gidişi.” değerlendirmesinde bulundu.

AYNI OKULDA 15 YILINI DOLDURAN ÖĞRETMENLERE İL VE İLÇE İÇİNDE ROTASYON
Gündoğdu, aynı okulda 15 yılını dolduran öğretmenlere il ve ilçe içinde rotasyon uygulanmasının teklif edilmesi ile ilgili, “Konunun komisyona ilk gelen biçimi iller arası öğretmenlere rotasyon uygulanması idi. Buna şiddetle karşı çıktık, diğer sendikalar da karşı çıktı. Bunun imkansız olduğu görülünce il içinde olsun teklifi geldi.” diye konuştu. Aynı okulda 15 yılını dolduran öğretmenlerin il ve ilçe içinde rotasyonu uygulamasının sağlıklı olmadığını vurgulayan Gündoğdu, şöyle devam etti: “Öğretmen rotasyonu idareci rotasyonu ile karıştırılıyor. Bir okulun müdürü, müdür yardımcısı eğitim liderliğinden ziyade müteahhitlik hizmeti de yapmak zorunda. Okulun boyası, badanası, hizmetli istihdamı… Dolayısı ile ilişkileri eğitimin dışında yıpranan bir gerçek var. Bu idarecinin 5 yılda 8 yılda yer değiştirmesi doğru, ama öğretmen zaten rotasyonu yaşıyor. Eğer sınıf öğretmeni ise birinci sınıfta aldığı çocuğu beşinci sınıfta mezun ediyor. Beş yıl sonra okuttuğu öğrenci gidiyor, yeni öğrenci geliyor. Lisede ise dört yıl. Zaten orada beş yıllık azami bir rotasyon varken bu öğretmeni evinden barkından edecek, huzursuz edecek, ulaşımını zorlaştıracak yeni şeylere mahkum etmek doğru değil. İnşallah bakanlık bunu dikkate almaz.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz