Eğitim-bir-sen’den Zorunlu Atamaya Karşı Eylem

Memur-Sen Konfederasyonu’na bağlı Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) Bursa Şubesi, norm kadro fazlası öğretmenlerin re'sen...

Memur-Sen Konfederasyonu’na bağlı Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) Bursa Şubesi, norm kadro fazlası öğretmenlerin re'sen tayinlerini protesto etmek için Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

Eğitim Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker, “Zorunlu eğitimin 8 yıldan 12 yıla çıkarılması, genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürme sürecinde sona gelinmiştir. Bu nedenle, eğitim kurumlarının kurumsal yapılarında meydana gelen değişikliklere bağlı olarak okulların öğrenci sayıları ve ders yükü saatleri değişmiş, bunun sonucunda da öğretmen norm kadro sayıları yeniden oluşmuştur” dedi.

Reklam
Reklam

Bakanlık tarafından valiliklere gönderilen bir yazıdan bahseden Şeker, “İhtiyaç fazlası öğretmenlerin, il içinde yapılan atamalarla fazlalığın giderilememesi durumunda, valiliklerce fazlalığın giderilmesine yönelik il içinde yapılacak yer değiştirmeler, zamana bağlı olmaksızın en geç mart ayı sonuna kadar tamamlanması gerekmektedir. Bu şekilde yapılacak yer değiştirmeler, duyurusu yapılan eğitim kurumlarına, öğretmenlerin, tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Fazla konumdaki öğretmenlerden herhangi bir kuruma atanmak üzere başvuruda bulunmayanların görev yerleri, il içinde valiliklerce isteklerine bakılmaksızın belirlenir” hükmü çerçevesinde gereğinin yapılması talimatı verilmiştir” diye konuştu.

BU ATAMALAR HAKKANİYET ÖLÇÜLERİNE UYGUN DEĞİLDİR

Bakanlığın, 2012 yılında yöneticiler için zorunlu yer değiştirmeleri uygulamamışken, öğretmenler için bu atamaların uygulanmasını eleştiren Şeker, yıllardır taşrada hizmet ettikten sonra hizmet puanı üstünlüğüne göre görev yeri değiştirilmiş bir öğretmenin, eğitim-öğretim alanında yaşanan yapısal değişiklikler sonucu birkaç saatlik ders yükü azlığına bağlı olarak norm kadro fazlası konumuna düştüğü için, resen il genelinde atamaya tabi tutulması hakkaniyet ölçülerine uygun olmadığını vurguladı.

Reklam
Reklam

BU ATAMALAR YAPILMAMALI

Şeker sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Eğitim kurumu yöneticilerinin zorunlu yer değiştirmelerinde olduğu gibi, norm kadro fazlası öğretmenlerin de isteğe bağlılar dışında re'sen atamalarının yapılmaması gerekmektedir. Bir iki saatlik ders yükü azlığı sonucu ihtiyaç fazlası duruma düşen öğretmenin önümüzdeki dönem oluşacak ders saati artışına bağlı olarak yeni normla yeniden ilişkilendirilmesi mümkünken, bugün birini gönderip yarın aynı kuruma aynı alanda bir başka öğretmeni atamanın doğru olmayacağı kanaatindeyiz.”dedi.

Genel lise iken Anadolu lisesine dönüşen eğitim kurumlarında, dönüşüm sürecine bağlı olarak bazı alanlarda öğretmenlerin genel liselerdeki ders yükü ve norm kadroları azalırken, Anadolu liselerindeki ders yükünün ve norm kadroların artış göstereceğinin altını çizen Numan Şeker, “Örneğin, bu eğitim kurumlarında genel lisede Kimya alanında görev yapan bir öğretmen birkaç saatlik ders yükü azlığı nedeniyle norm kadro fazlası durumuna düşerken, gelecek yıl Anadolu lisesinde aynı alanda oluşacak yeni norma yeniden öğretmen ataması yapılacaktır. Birkaç saatlik ders saati azlığı yüzünden norm fazlası konumuna düşen öğretmenlerin gönderilerek, 1-2 ay gibi kısa bir süre sonra yeniden aynı kuruma aynı alanda başka bir öğretmenin atanması mağduriyete sebep olacaktır” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

ATAMALAR İÇİN DOĞRU ZAMAN DEĞİL

Milli Eğitim Müdürü’ne seslenen Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Numan Şeker, “Eğitim-öğretim yılının ikinci döneminin ortalarına geldiğimiz bir zaman diliminde, norm kadro fazlası öğretmenlerin isteğe bağlı yer değiştirmeleri hariç, il genelinde resen atama yapılmamasını istediklerinin altını çizdi. Şeker, “28 saat fiilen derse giren öğretmenlerin bile zamanında güncellenmeyen normlar sebebiyle norm fazlası görünmesi, Anadolu ve normal İmam-Hatip Liselerinin bir arada olduğu okullarda atamaların ayrı ayrı ama norm hesaplamasının birlikte yapılmasından kaynaklanan norm fazlası durumuna düşme hatası bilindiği halde, ilk ve ortaokulların dönüşümü tamamlanmamışken, dönem sonuna iki ay kala re’sen atama yapılmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Eğitim Bir-Sen Bursa Şube Başkanı Numan Şeker, basın açıklamasının ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın ‘Yat, uzan, para kazan’ ifadelerinin hükümetin memura bakış açısını gösterdiğini ve 2,5 milyon memuru töhmet altında bırakarak itibarsızlaştırdığını dile getirerek, "Çalışmayan memur varsa onu çalıştırmak devlete düşmektedir, birkaç memurun yaptığı yanlış ile tüm memurların töhmet altında bırakılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan eylem norm fazlası öğretmenlerin ‘Re'sen atama istemiyoruz’ sloganlarıyla sonlandırıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: