Eğitim çalıştayı sonuç bildirgesi: Okullar arası eğitim kalite farkı azalmalı

Salihli Sivil Toplum Oluşumları Platformu'nun gerçekleştirdiği eğitim çalıştayının sonuç bildirgesini okuyan Celal Bayar Üniversitesi Eğitim...

Salihli Sivil Toplum Oluşumları Platformu'nun gerçekleştirdiği eğitim çalıştayının sonuç bildirgesini okuyan Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Abalı, “Orta öğretimde liselerde 4 yıllık öğretimin 3 yılda bitirilmesine imkân tanınmalı. Bölgeler arası ve okullar arası eğitim kalitesindeki farkı azaltma konusunda acil önlemler alınmalıdır." dedi.

Prof. Abalı, okul türleri arasında kaynakların daha eşit dağılımı sağlanması gerektiğini ifade etti. Öğretmen performans kriterlerinin objektif olarak belirlenmesi, çok çalışanla az çalışanın aynı maaşı almaması gereğine işaret eden Prof. Abalı, öğrenci ve velilerin eğitim sistemine olan güveninin de pekiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Manisa’nın Salihli ilçesinde, Eğitim Gönüllüleri Derneği ve 20'ye yakın sivil toplum örgütünden oluşan 'Salihli Sivil Toplum Oluşumları Platformu'nun gerçekleştirdiği, 500'e yakın eğitimci ve akademisyenin takip ettiği eğitim çalıştayı paneli yapıldı.

Salihli Endüstri Meslek Lisesi Konferans Salonu'nda yapılan eğitim çalıştayına AK Parti Milletvekili Muzaffer Yurttaş, CHP Milletvekili Sakine Öz, Salihli Kaymakamı Ertan Peynircioğlu, AK Parti Salihli İlçe Başkanı Hüsnü Tuğrul, ilçe ve belde belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, ilçe temsilcileri, daire amirleri, okul müdürleri katıldı.

Başta Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Abalı olmak üzere, Salihli Meslek Yüksek Okulu müdürlüğü, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Manisa ve ilçelerindeki eğitim dernekleriyle, Salihli'de bizzat eğitim kurumlarındaki idareci ve öğretmenlerin katkılarıyla hazırlanan raporlar bir araya getirildi. Bu raporlardaki ortak yanlardan oluşan sonuç bildirgesi, platform üyesi dernek temsilcilerinin başkanları tarafından oluşturulan bir heyet tarafından hazırlanan eğitim çalıştayı sonuç bildirgesi komuoyu ile paylaşıldı.

Reklam
Reklam

Eğitim Çalıştayı toplantısında sonuç bildirgesini okuyan, panel başkanı Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Abalı, şunları ifade etti: “Orta öğretimde liselerde, 4 yıllık öğretimin 3 yılda bitirilmesine imkân tanınmalı. Aynı kurumda çalışan 10 yılını dolduran öğretmenler, zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulmalıdır. Zorunlu eğitim, okullarda devam devamsızlık problemlerine caydırıcı önlemler alınmazsa işin, içinden çıkılmaz bir hal alacağı unutulmamalıdır. Öğretmenler ve eğitim sektörü 657 sayılı devlet memurluğu sisteminden tamamen çıkarılarak üniversiteyle birlikte ayrı bir yasal düzenlemeye gidilmelidir. Böylelikle yasal mevzuatın çokluğu ve dağınıklığı zaman zaman çakışmalara ve zıtlıklara sebep olmaktadır. Millî Eğitim Temel Kanunu’nun 31. Maddesi'nde belirtilen, yükseköğretime öğrenci seçiminde YÖK ile MEB’in işbirliği, eğitim sisteminin birliği ve bütünlüğünü korumak açısından aktif ve sürekli hale getirilmelidir. Bölgeler arası ve okullar arası eğitim kalitesindeki farkı azaltma konusunda acil önlemler alınmalıdır. Okul türleri arasında kaynakların daha eşit dağılımı sağlanmalıdır. Öğretmen performans kriterleri objektif olarak belirlenmeli, çok çalışanla az çalışan aynı maaşı almamalıdır. öğrenci ve velilerin eğitim sistemine olan güveni pekiştirilmelidir. Eğitim politikaları düzenlenirken, süreklilik ve toplumsal mutabakat esas alınmalıdır.”

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Yüksel Abalı, 20 sayfalık sonuç bildirgesinin eğitimin sorunlarına ışık tutacağını söyledi. Prof. Abalı, bu tür sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarının, bakanlara ve bürokratlara ışık tutacağı gibi sorunların aşımında yardımcı olacağını belirtti.

Salihli Sivil Toplum Oluşumları Platformu Temsilcisi ve Salihli Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Oktay Akyüz de platform olarak eğitimin problemlerine ilgisiz kalamayacaklarını ifade etti. Oktay Akyüz, "Bizler de bir eğitimci olarak sayın bakanımıza yardımcı olmak durumundayız. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasından sonra yeniden bir yapılanma gerekmektedir. Bu yapılanmada fikri alınacak en önemli kesimin bizzat işin mutfağındaki eğitimciler olduğu kanaatindeyiz. Bu nedenle bizzat eğitim kurumlarının çalışanlarıyla yapılan değerlendirmeler raporlara yansımış ve onlarca sayfa ortak görüş ve fikirleri bir arada derledik. Bunları bir panel ile kamuoyu ile paylaşmak istedik. Sonuç bildirgesini de Milli Eğitim Bakanımız Ömer Çelik Bey'e ulaştırarak sürece katkı sağlamak istiyoruz.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz