Eğitim gideri 2 bin 258 YTL

ANKARA (İHA) - Eğitim-Sen, ilköğretimde çocuğu okuyan bir velilinin dershane ve özel kurs giderleri haricinde yıl içinde yapacağı harcamanın 2 bin 258 YTL olacağını, bu giderin ortaöğretimdeki bir öğrenci için ise 2 bin 800 YTL'ye çıkacağını bildirdi.

18 Eylül 2006 tarihinde başlayacak olan yeni eğitim-öğretim yılında velilerin eğitim harcamalarına ilişkin Eğitim-Sen'in yaptırdığı araştırma sonuçları Genel Başkan Alaaddin Dinçer tarafından açıklandı.

Araştırmaya göre, 2006-2007 eğitim-öğretim yılında dershane ve özel kurs giderleri dışında veliler yıl içinde öğrenci başına çeşitli kalemler için 2 bin YTL'nin üzerinde eğitim harcaması yapacak. Yeni öğretim yılında ilköğretim kademesinde çocuğu okuyacak olan bir veli, aralarında kayıt parası, katkı parası, fotokopi ücreti, diploma, temizlik, giyim ve kırtasiye giderlerinin de bulunduğu toplam 21 kalem için 2 bin 258 YTL eğitim harcaması yapacak.

Reklam
Reklam

Velilerin bütçesine en fazla yük getirecek eğitim kalemini ise servis ücretleri oluşturuyor. Araştırmaya göre, bir öğrenci için yıl boyunca toplam 600 YTL'lik servis ücreti ödenecek. Velilerin kayıt sırasında ödeyeceği para ise ortalama 360 YTL olarak belirlendi. Araştırmada, ortaöğretim kademesinde bir öğrenci okutacak olan velinin giderleri ilköğretime göre yüzde 25 oranında artacak.

Böylelikle veliler ortaöğretimdeki her öğrenci için 2 bin 800 YTL harcama yapacak. Bütün resmi ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrenciler için velilerin harcamalarının toplamına da yer verilen araştırmada, şehirlerde okuyan ilk ve ortaöğretimdeki yaklaşık 11.4 milyon öğrenci için ailelerin 27.5 milyar YTL bütçe ayıracağı belirtildi. 27.5 milyar YTL'lik bütçenin 18 milyar YTL'si ilköğretimdeki, 9.5 milyar YTL'si de ortaöğretimdeki öğrenciler için olacak. Araştırmada, bu yılki harcamaların geçen yılki harcamalara göre 3.5 milyar YTL daha fazla olduğu de belirtildi. Buna göre, geçen yıl tüm velilerin yaptığı harcama 24 milyar YTL iken bu yıl 27.5 milyar YTL'ye çıktı.

Reklam
Reklam