Eğitim-iş Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık:

Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim-İş) Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık, öğrenciler arasında bir...

Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim-İş) Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık, öğrenciler arasında bir seçme, değerlendirme olduğu sürece dershanelerin kapatılmasının çok zor olduğunu söyledi.

Eğitim-İş Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık, Seviye Belirleme Sınavı'nın önümüzdeki yıldan itibaren kalkması ve dershanelerin özel okullara dönüştürülmesiyle ilgili açıklamada bulundu.

SBS ve Orta Öğretim Kurumları Sınavı’nın (OKS) kaldırılmadığı sürece dershanelerin kapanmasının mümkün olmadığını savunan Balık, "Öğrencilerde bir değerlendirme, bir seçme yapılacaksa dershane kaldırılamaz. Sınavsız olarak çocuklar liseye ya da üniversiteye geçecekse dershane kaldırılabilir. Bakan Avcı, ne kadar dershanelerin kapatılacağını söylese de, kapatılması mümkün değil" dedi.

Reklam
Reklam

Antalya merkezde 80, ilçelerle birlikte 150 dershanenin olduğunu hatırlatan Avcı, "Büyük şehirlerde büyük dershane zincirleri var. Türkiye geneline bakıldığı zaman 4 bin civarında dershane var. Lise sayısı ise 3 bin 200 civarında. Dershane sayısı lise sayısından fazla ama Bakan Avcı’nın dediği gibi dershanelerin kapatılması mümkün değil. Çünkü seçme var, yarışma var. Yarışma varsa, dershane var. Her öğrenciyi üniversiteye gönderebilecek miyiz? Hayır. Her öğrenciyi mesleğe gönderebilecek miyiz? Hayır. Meslek lisesine gönderip, meslek sahibi yapabilecek miyiz? Hayır. Anadolu lisesi, fen lisesi var ise, mutlaka oraya seçme yapılacaktır. Seçme yapılacaksa da dershane olacaktır. Resmi olarak dershaneleri kapatırsınız, bu kez merdiven altı dershaneciliği başlar. Özel derste bir patlama olacaktır" diye konuştu.

"SBS’nin kalkacağı söyleniyor. Ama onun yerine küçük küçük sınavlar yapılacak. Yine sınav var, yine dershane olacak" diyen Balık, şöyle devam etti:

"Dershane sektöründe 30 bin öğrenmen çalışıyor. Ya bu öğretmenler Milli Eğitim’e alınacak, dershanede çalışacak öğretmen kalmayacak. Bugün 340 bin civarında ataması yapılmayan öğretmen var. Bu insanlar nereden geçimini sağlayacak? Dershaneden. Siz resmi dershane yapmazsanız, bir şekilde ders vererek geçinmek zorunda. Ya bu insanlara iş vereceksiniz, örgün eğitimi yaygınlaştıracaksınız, öğretmen atamasını durduracaksınız, ihtiyacınız kadar öğretmen yetiştireceksiniz. Bu sorunu ancak öyle çözebilirsiniz. Boşta öğretmen varsa dershane olacaktır, sınav varsa dershane asla kapanmayacaktır."

Reklam
Reklam

Yürütülen eğitim politikasını da eleştiren Balık, "Bugün devletin en önemli politikası bilinçsiz öğretmen yetiştirmesidir. 2012 yılında doğan çocuk sayısı belli, 70 ay sonra okula gidecek çocuk sayısı da belli, 4 yıl boyunca ihtiyaç olan öğretmen sayısı da belli. Emekli olacak öğretmen de belli. Ona göre öğretmen yetiştirirsiniz. ‘Herkesi üniversite mezunu yapıyorum’ diye eğitim fakültelerini ve diğer fakülteleri doldurursanız, sokaklarda işsiz öğretmen, veteriner, mühendisler olur. İhtiyaçlar doğrultusunda öğretmen yetiştirilmesi gerekiyor. Eğitim sorunu köklü bir sorun. Kaldırıyorum denilince, kaldırılamaz. Dershanelerin kaldırılması söz konusu olmaz, ancak özel okullara dönüşür ama yine sınav olacak, yine dershane olacaktır" ifadelerine yer verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: