Eğitim-istihdam-üretim bağlantısı için “Mesleğim Hayatım” portalı hizmette

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Mesleğim Hayatım Portalı’nın mesleki teknik eğitime erişimin geliştirilmesine, kapasitenin artırılmasına, eğitim sektörünün toplumla ve iş dünyasıyla ilişkilerinin geliştirilmesine, nitelikli işgücü istihdamının sağlanmasına katkıda bulunmasına büyük yarar sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.2023 Eğitim Vizyonu kapsamında iş dünyasının ihtiyaç duyduğu alanlarda nitelikli işgücünün yetiştirilmesine katkı vermek, mesleki eğitimin kalitesini artırmak ve eğitim-istihdam-üretim bağlantısının sağlıklı bir zeminde yürütülmesini sağlamak amacıyla yapılan çalışmalara “Mesleğim Hayatım” portalı da eklendi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Mesleğim Hayatım Portalı’nın mesleki teknik eğitime erişimin geliştirilmesine, kapasitenin artırılmasına, eğitim sektörünün toplumla ve iş dünyasıyla ilişkilerinin geliştirilmesine, nitelikli işgücü istihdamının sağlanmasına katkıda bulunmasına büyük yarar sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.
2023 Eğitim Vizyonu kapsamında iş dünyasının ihtiyaç duyduğu alanlarda nitelikli işgücünün yetiştirilmesine katkı vermek, mesleki eğitimin kalitesini artırmak ve eğitim-istihdam-üretim bağlantısının sağlıklı bir zeminde yürütülmesini sağlamak amacıyla yapılan çalışmalara “Mesleğim Hayatım” portalı da eklendi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Bakanlığın Başöğretmen Salonu’nda düzenlenen Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü “Mesleğim Hayatım" portalı tanıtım programına katıldı. Programda yaptığı konuşmada Bakan Selçuk, “Milli Eğitim Bakanlığı olarak mesleki ve teknik eğitime bakış açımız tümüyle ülkenin ekonomisini ve demokrasisini birbiriyle ilişkilendirme ve çok daha güçlü bir eğitim sistemi ortaya çıkarmakla ilgili. Eğer eğitim sistemimizi güçlendirirsek ekonomik sistemimizin de buna paralel olarak güçleneceğini çok rahatlıkla ifade edebiliriz. Uluslararası bazı sınavlarda ve araştırmalarda gösterildiği gibi 15-20 puan ilerlemenin bile bu sınavlarda ülkenin ekonomik hacminde milyar dolarlar seviyesinde katkı sağladığını çok net biliyoruz. Bizim dünyadaki bütün sektörel gelişmelerle bağlantılı olarak Türkiye’nin ekonomisi, dış ticaret açığı ve Türkiye’deki üretim sistematiğiyle bağlantılı olarak mesleki ve teknik eğitimimizi yeniden yapılandırmak ve daha da zenginleştirmek gibi bir amacımız var. Çünkü dışarıdaki sosyal yapılar, ekonomik yapılar, fiziksel yapılar sürekli değişiyor. Eğitim sisteminin de bununla eşgüdümlü olarak, eş zamanlı olarak değişmesi, dönüşmesi gerekiyor. Bu dinamik yapı bizim mesleki ve teknik eğitimi zamanın ruhuna olumlu olarak dönüştürmemizin gereği olarak karşımızda” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

"Çocuklarımızın uygun mesleği seçebilmek için biraz bilgilendirilmeye ihtiyaçları var"
Selçuk, şöyle konuştu:
“Bu çalışmaları çok daha etkili bir biçimde yapabilmek içinde iletişime çok önem vermemiz gerekiyor. Burada da iletişim konusunda mesafe almayı amaçlıyoruz. Bunu bizim biliyor olmamız, öğretmenlerimizin biliyor olmasının bir anlamı yok. Bunu tüm okullarımıza ulaştırmak ve o okullarımızda öğrencilerimizin bu içeriklerle karşılaşmasını temin etmek ve daha sonra ortaya çıkacak etkileşimle de sahayı biraz daha zenginleştirmeyi hedefliyoruz. İş hayatıyla eğitim dünyasını da çok net olarak buluşturma imkanımız ortaya çıkıyor. Birçok gencimiz, birçok öğrencimiz lise sona geldiği halde hangi alanda çalışması gerektiği konusunda, nereye yönelmesi gerektiği hususunda bazı tereddütler yaşayabiliyor. Bu da bizim onlara çok güçlü bir rehberlik hizmeti vermemizin zaruretini ortaya koyuyor. Bu güçlü rehberlik hizmetinin de çok önemli bir boyutu mesleki ve teknik eğitim tarafı. Çünkü bu boyut doğrudan doğruya hayat sahnesiyle ilgili bir boyut olduğu için çocuklarımızın meslekler ve bunu nerelerde yaptıkları ya da bu mesleklerin icraat alanları bu konularda uygun mesleği seçebilmek için biraz bilgilendirilmeye ihtiyaçları var. Bunu da oldukça işlevsel bir şekilde bu portal marifetiyle alabilecekler. Çocuklarımızın sadece MEB bünyesinde değil MEB’in dışındaki kurumlarla da irtibatını sağlamak. İş-Kur, Odalar Birliği gibi birçok kuruluşla da irtibatını sağlamak. Bunun aslında bir ekosistem olduğunu sadece okulun içinden ibaret bir yaklaşımımız olmadığını da ortaya koyacağız. Bu yol haritası çerçevesinde ‘Mesleğim Hayatım Portalı’nın mesleki teknik eğitime erişimin geliştirilmesine kapasitenin artırılmasına eğitim sektörünün toplumla ve iş dünyasıyla ilişkilerinin geliştirilmesine nitelikli işgücü istihdamının sağlanmasına katkıda bulunmasına büyük yarar sağlayacağını düşünüyoruz.”

Reklam
Reklam

"Son zamanlarda sürekli olarak mesleki ve teknik eğitimle ilgili birçok hamleyi üst üste yapmaya gayret ediyoruz”
“Son zamanlarda sürekli olarak mesleki ve teknik eğitimle ilgili birçok hamleyi üst üste yapmaya gayret ediyoruz” diyen Selçuk, “Bunun temel sebebi şu; mesleki ve teknik eğitimin genel eğitimin içerisinde Türkiye’nin genel ekonomisinin içerisinde toplumsal hayatının içerisinde çok önemli bir parça ve biz bu parçayı geliştirdiğimizde aslında toplumun bütünsel olarak dönüştüğünü ya da gelişeceğini de rahatlıkla varsayabiliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Çalışmada emeği geçenlere de teşekkür eden Bakan Selçuk, “Bu işi burada bırakmayacağımızı, takip edeceğimizi, benzeri çalışmaların mesleki ve teknik eğitimimize katkı sağlaması için takipte olacağımızı da belirtmek isterim” dedi.
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varım Numanoğlu ise mesleki eğitim programlarını alan öğrencilere alan seçimlerinde rehberlik etmesi için 52 alana yönelik tanıtım videolarının da bu portal içinde sunulduğunu belirterek, ayrıca yurt dışı eğitimlerden eğitimcilerin eğitimine, kariyer olanaklarından mülakat tekniklerine, ülkemizin mesleki eğitime dair yaptığı atılım haberlerinden geleceğin mesleklerine kadar akıllara gelebilecek her türlü soruya çözüm arayan bir portal oluşturulduğunu anlattı. Programda “Mesleğim Hayatım" portalı ile ilgili tanıtım videosu da gösterildi.

Reklam
Reklam

Öğrencilere 52 alana yönelik tanıtım videoları sunuluyor
Mesleki eğitim programlarında öğrencilere alan seçimlerinde rehberlik etmesi için 52 alana yönelik tanıtım videoları portalda sunuluyor. Ayrıca yurt dışı eğitimlerden eğitimcilerin eğitimine, kariyer olanaklarından mülakat tekniklerine, Türkiye’nin mesleki eğitime dair yaptığı atılım haberlerinden geleceğin meslekleri gibi her türlü soruya çözüm arayan bir portal oluşturuldu. Meslek eğitimi almış nitelikli mezunlar ile işletmesine uygun bir çalışan arayan işverenlerin de buluşma adresi olacak olan Mesleğim Hayatım portalı, Türkiye’deki iş hayatıyla eğitim dünyasını buluşturması açısından da büyük önem taşıyor. Mesleğim Hayatım portalı ile öğrenci, öğretmen, aile, işverenler, iş arayanlar ve ilgili kurumlar gibi çok sayıda paydaşın ortak bir noktada buluşarak, çok sayıda farklı alanlarda dağınık halde bulunan verinin ortak bir platformda toplanması amaçlanıyor. Portalda mesleki ve teknik öğretim okullarına tanıtım ve yönlendirme, e-devlet entegrasyonu ile ustalık-kalfalık belgelerinin portal üzerinde sorgulanabileceği, meslek lisesi mezunu öğrencilerin iş ilanlarını bulabileceği, meslek lisesi öğrencilerinin staj ile ilgili bilgilere ulaşabilceği, meslek lisesi öğrencileri için yurt dışı eğitim olanakları, meslek lisesi öğrencileri için burs/yurt imkanlarına ulaşabildikleri, mesleki okul, kurslarına portaldan erişim sağlanabildiği, öğretmenlerin aradıkları belgelere portaldan ulaşabildikleri, meslek lisesi öğrencilerinin proje ve başarı hikayeleri, Türkiye’deki bütün Ar-Ge ve Teknoloji Geliştirme Merkezleri, dijital dönüşüm ile ilgili bilgiler, mesleki eğitimin Endüstri 4.0 anlayışıyla yeniden yapılandırılması amacıyla oluşturulan “mesleki eğitim haritası”na ulaşabildikleri bir portal hazırlandı.

Reklam
Reklam