BES Genel Başkanı Gürkan Avcı, sendikanın AR-GE kurulu tarafından Devlet İstatistik Enstitüsü tüketici fiyatları endeksi ile Ankara'nın Ulus, Kızılay, Çankay semtlerindeki bulanan düşük, orta ve yüksek gelir grubuna hitap eden mağazaların fiyatlarını baz alarak yaptığı araştırmayı açıkladı. İlköğretim 6. sınıfa giden bir öğrencinin okul giysileri, çanta, servis ücreti, yardımcı kitap ve kalem gibi kırtasiye malzemelerinden oluşan zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması için en az bin 40 YTL ile bin 110 YTL arasında harcama yapması gerektiğini belirten Avcı, bu rakamın erkek öğrenciler için bin 40 YTL, kız öğrenciler için ise bin 110 YTL olarak belirlendiği kaydetti. Erkek öğrenciler için yapılması gereken harcamanın 510 YTL'sinin okul giysileri, kaban, ceket, pantolon, gömlek, eşofman, çorap, kravat ile ayakkabı ve spor ayakkabısı olmak üzere giyim harcaması olduğunu belirten Avcı, okul çantası ve kırtasiye masrafının ise 380 YTL olarak hesaplandığını ifade etti. Avcı, bu harcamalara aylık 150 YTL'lik servis ücretinin eklendiğinde erkek öğrenciler için yapılması gereken harcama tutarının bin 40 YTL'ye yükseldiğini belirtti.
Kız öğrenciler için okul giysileri, kaban, ceket, etek, kazak, gömlek, eşofman, çorap, ayakkabı ve spor ayakkabısı gibi giyim harcamaları için gereken harcama tutarının 570 YTL olarak hesaplandığını kaydeden Avcı, okul çantası ve kırtasiye malzemeleri için 385 YTL, servis ücreti için 160 YTL ve kız çocuklarının kuaför harcaması dikkate alındığında yapılması gereken harcama tutarının bin 110 YTL'ye ulaştığını ifade etti. Üniversiteye ve Anadolu liselerine hazırlanan öğrencilerin hazırlık kurs masraflarının ailelerinin belini bükdüğünü söyleyen Avcı, üniversiteye ve OKS sınavına hazırlık kurs ücretinin yıllık 3 bin ile 8 bin YTL arasında değiştiğini belirtti.
Okul masraflarının velilerin bütçesinde onarılması oldukça zor delikler açtığını ve yoksul halk kesimlerinin yaşanan ekonomik sıkıntılar karşısında ilk gözden çıkardıkları konunun eğitim masrafları olduğunu kaydeden Avcı, şunları söyledi: "Eğitimde gelinen durum 'Paran varsa oku, paran kadar oku' acı gerçeğidir. Bugün onbinlerce çocuğumuzun zorunlu eğitimden faydalanamamasının ana nedenlerinden biri budur. Sosyal devlet anlayışından gittikçe uzaklaşan ve yoksulların dar ve sabit gelirli ailelerin elinden tutmayan hükümet anlayışı devam ettiği müddetçe Türkiye'de eğitim ayrıcalıklı insanların faydalanabildiği bir kamu hizmeti haline gelecektir."
Hükümetten her eğitim dönemi başında ailelere 250 YTL tutarında 'eğitim yılına hazırlık yardımı' adı altında katkıda bulunmasını isteyen Avcı, "Hesaplamalarımıza göre, 4.5 milyon öğrenci tanımladığımız alt gelir grubuna ait ailelere mensuptur. Yılda bir defa ve çocuk başına yapılacak 250 YTL'lik eğitime hazırlık yardımının bütçeye getireceği yıllık yük 1 milyon 125 bin YTL olacaktır. Bu para ülkenin 11 günlük iç borç faizinin karşılığıdır" diye konuştu.
Okullara verilen ücretsiz kitap dağıtımında fakir öğrencilere haksızlık yapıldığını savunan Avcı, ücretsiz kitap dağıtılmasının sadece fakir öğrencilere yapılmasını artan parayla ise yine fakir öğrencilerin diğer masraflarının karşılanmasını istedi. (İHA)