İZMİR (İHA) - İzmir Bornova İlçe Eğitim Müdürlüğü, "Haydi Kızlar Okula Kampanyası" çerçevesinde okuldaki kız öğrencilerin sayısını artırmayı hedeflerken, ekonomik zorluklar nedeniyle eğitimini yarıda bırakmış erkek öğrencilerin de okula geri dönmeleri sağlanıyor.
İzmir'in Bornova ilçesinde özellikle göç alan kesimlerde çocukların okula gönderilme oranının düşük olduğunu belirten "Haydi Kızlar Okula Kampanyası"nın Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü sorumlusu Demet Özcan, okula gitmediği tespit edilen öğrencilerin evlerine imam, doktorlar, mahalle muhtarları ve okul yetkilileri ile ikna turlarına çıkıldığını söyledi. Özcan, "Yapılan bu çalışmaların amacı ilk olarak okula gönderilmeyen kız öğrencilerin tespiti ve onları tekrar okula göndermekti. Ancak UNİCEF ve
Milli Eğitim Bakanlığı'nın destekleriyle başlatılan Haydi Kızlar Okula Kampanyası'nda kızların yanı sıra ekonomik zorluklar nedeniyle çalıştırılan ve okula gönderilmeyen birçok erkek öğrenci olduğunu da tespit ettik. Bu durumlarda onlara maddi ve manevi destek sağlayarak okullarına geri gelmelerini sağlıyoruz. Yaptığımız çalışmaları her yıl güncel tutuyoruz. Çünkü ilçemiz çok göç alan bir bölgedir" dedi.
Bornova ilçesinde her okulun kendi nüfus bölgeleriyle ilgili taramalar yaptıklarını ve öğretmenlerin öğle tatillerinden bile vazgeçerek tarama çalışmalarına katıldıklarını belirten Özcan, "Bu kampanya tüm ülke genelinde yapılan bir çalışmadır. Ancak biz bu kampanyanın kapsamını genişlettik. Örneğin tarama çalışmalarına giderken yanımızda götürdüğümüz imamlar ailelere, eğitimin dinimizce çok önemli olduğunu ve çocukları okula göndermenin gerekli olduğunu söylüyor. Böylelikle aileler biraz daha ılımlı yaklaşabiliyorlar. Biz bugüne kadar kampanya çerçevesinde yaptığımız çalışmalarda tam 116 öğrenci kurtardık. Şu anda kazanmaya çalıştığımız 54 öğrenci bulunmaktadır. Maddi kaynaklarda sorun yaşıyoruz, çünkü bu öğrencilerin aylık kıyafet ve kırtasiye masraflarını karşılıyoruz. Ayrıca eğer ailenin durumu iyi değil ve çocuk çalışıyorsa aileye parasal olarak destek sağlıyoruz. Tabii ki bu yadımlarımız şartlı nakil transferi adı altında çocuk okula devam ettiği sürece yapılmaktadır" diye konuştu.
Sivil toplum kuruluşlarının desteğinin çok önemli olduğunu vurgulayan Demet Özcan, "Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve Ege Üniversitesi'nin destekleriyle Çiğli'de, Çiğli Eğitim Parkı kuruldu. Burada bilgisayar ve İngilizce kurslarının yanı sıra dans ve spor faaliyetleri de yapılmaktadır. Ayrıca Ege Üniversitesi öğrencileri model olarak gösterilerek, bu öğrencilerle beraber birebir seminerler düzenlemekteyiz. Yine Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi tarafından çocuklarımıza ağız ve diş sağlığı hakkında kurslar verilmektedir" şeklinde konuştu.
Yapılan bu çalışmalarda kurtarılan en fazla öğrenci sayısının Bornova'da olduğunu dile getiren Özcan, "İzmir'de okula gönderilmeyen öğrenci sayısının en fazla olduğu bölge Konak ilçesidir. Daha sonra Buca ve Karşıyaka gelmektedir. Bornova bu ilçelerin arasında oldukça iyi durumdadır. Bornova'da ise en sorunlu bölgeler göç alımının yoğun olarak gerçekleştiği Pınarbaşı ve Altındağ semtleridir. Özellikle Şehit Teğmen Murat Arslantürk İlköğretim Okulu'nda büyük sorun yaşamaktayız, ama buralarda da okula gitmeyen bir tek öğrenci bile bırakmayacağımızdan eminin" dedi.