ANKARA (ANKA)- Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, YÖK’ün Fen-Edebiyat ve İlahiyat fakültesi öğrencilerine formasyonun 2, 3 ve 4. sınıflardan itibaren verilmesi kararına tepki göstererek, “YÖK’ün son kararı, eğitim fakültelerini işlevsizleştirmenin yolunu açmaktadır” dedi.
Kılıç yaptığı yazılı açıklamada, YÖK’ün, Fen-Edebiyat ve İlahiyat fakültesi öğrencilerine yüksek lisans yoluyla formasyon verilmesi uygulaması yerine, formasyonun 2, 3 ve 4. sınıflardan itibaren verilmesi yönünde aldığı yeni kararla ilgili olarak şöyle konuştu:
“Bu durumda sormak gerekmektedir: Öğretmenlik mesleğinin gereklerinin niteliksel olarak kazanılması sürecinde Fen-Edebiyat fakülteleri ve İlahiyat fakülteleri ile Eğitim fakülteleri arasında ne fark kalmaktadır? Bir yandan durmaksızın altyapısız, öğretim üyesiz ve öğrencisiz üniversiteler açıp bu üniversitelerde eğitim fakültelerini ve işsiz öğretmenler kitlesini genişleten zihniyet, diğer yandan da Fen-Edebiyat ve İlahiyat fakültelerini Eğitim fakülteleriyle aynı pozisyona getirmektedir. Öğretmen açıklarını kapatmak için gerekli sayıda atama yapılmazken gündeme gelen bu uygulama, işsiz öğretmenler kitlesinin sayısını arttırmak için midir?”
Yeni uygulamayla 2009- 2010 öğretim yılından itibaren İstanbul, Marmara, Atatürk ve Uludağ üniversitelerinin Fen-Edebiyat ve İlahiyat fakültelerinde lisans öğretimi sırasında pedagojik formasyon dersleri verileceğini belirten Kılıç, uygulamanın özel eğitim gerektiren öğretmenlik mesleğiyle bağdaşmayacağını dile getirerek şöyle devam etti:
“Belirtmek gerekir ki düzenleme öğretmenlik mesleğinin ihtisas gerektiren bir meslek olduğu yönündeki tespitle zıt bir uygulamanın yolunu açmaktadır. Bu, Milli Eğitim Temel Kanunu’nda 43. maddede tanımlanan öğretmenlik mesleği ile çelişkiler yaratmaktadır. Zira ilgili maddede; “Öğretmenlik Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir.” ifadesi yer almakta ve “öğretmenlik mesleğine hazırlık genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon ile sağlanır” ifadeleriyle öğretmenlik mesleğinin özel eğitim gerektirdiği hükme bağlanmaktadır.”
Fen-Edebiyat ve İlahiyat fakültelerine bu hakkın tanınmasının, eğitim fakültelerinin geri plana itilmesini gündeme getireceğine dikkat çeken Kılıç, öğretmen yetiştirme sürecini ise sadece ilave pedagojik formasyon derslerine indirgeyeceğini belirtti.
Söz konusu uygulama ile İlahiyat fakültelerinin özendirilmek istendiğini de söyleyen Kılıç, şunları söyledi:
“Son yıllarda kontenjanları hızla arttırılan fakültelere olan ilgiyi arttırmanın yolu olarak, son düzenlemenin seçildiği de gözlerden kaçmamaktadır. Zira hatırlanacağı üzere YÖK, geçtiğimiz yıl aldığı bir kararla İlahiyat fakültelerinin kontenjanlarını yüzde 235 oranında arttırmış, 2009 yılında ise tüm diğer fakülteleri yine geride bırakarak yüzde 115’lik bir kontenjan artırımına gitmiştir. Son düzenlemedeki amaç İlahiyat fakültelerini özendirmek midir? Eğitim Sen bu sorunun takipçisi olmayı sürdürecektir.” (ANKA)