Eğitim-sen'den yurt çapında eylem

ANKARA (İHA) -Eğitim-Sen üyeleri sendikalarına yönelik kapatma kararını protesto etmek için bugün başkent Ankara ve yurdun dört bir yanında eylemdeydi.

Eğitim-Sen'e yönelik kapatma kararını protesto etmek için Milli Eğitim Bakanlığı önüne gelen yaklaşık 50 kişilik grup, bakanlığın yanındaki boş bir alana oturup ağızlarını siyah bantla kapattı. Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, sendikalarına, geleceklerine ve parasız eğitim haklarına sahip çıktıklarını belirterek, bugün Türkiye'nin her yerinde oturma eylemlerine başladıklarını söyledi. Yoksulluk sınırının altında maaş alan öğretmenler, açlık sınırında yaşam mücadelesi veren memur ve hizmetlilerin yaşadığı sorunlarla birlikte yeni eğitim-öğretim dönemine başladıklarını belirten Dinçer, Türkiye'de eğitimin lüks haline geldiğini savundu. Dünyanın pek çok ülkesinde eğitimin tüm insanlar için temel bir hak olarak kabul edildiğini anlatan Dinçer, "Devlet tüm yurttaşlarına ayrım gözetmeksizin eşit ve parasız olarak eğitim olanağı sağlamak zorundadır. Uluslararası İnsan Hakları belgelerinde bu durum açıkça ifade edilmiştir. Ancak Türkiye'ye baktığımızda eğitimin, çoğumuz için neredeyse bir 'lüks' haline geldiğini görüyoruz. Ne acıdır ki, herkes için temel bir hak olan eğitim, bugünün Türkiye'sinde sadece ekonomik gücü olanların yararlanabildiği bir fırsat haline getirilmiştir" diye konuştu. Dinçer, 15 Eylül'de başlayacak olan toplu görüşme sürecinde Türkiye'nin geleceğini yetiştiren eğitim emekçilerinin yaşadığı sorunları bir kez daha Eğitim Sen'in gündeme getireceğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

"Eğitim-Sen bu yıl yapılacak olan toplu görüşmelere, daha önceki yıllarda olduğu gibi, eğitim işkolunda yetkili sendika olarak katılacaktır. Toplu görüşme sürecinde öne sürülecek olan başlıca taleplerimiz şunlar olacaktır: 'Çalışma yaşamının demokratikleştirilmesi, grevli, toplu sözleşmeli, özgürlükçü ve demokratik bir sendika yasasının çıkarılması, kamu personel yasa tasarısının geri çekilerek, iş güvenceli, kadrolu çalışma, temel ücretin en düşük dereceli kamu emekçisi için 940 milyon olması, çalışmayan eş için aile yardımının 175 milyona, çocuk yardımının 105 milyona, kira yardımının 221 milyona çıkarılması, her yıl birer maaş tutarında İki ikramiye verilmesi ve haftalık çalışma süresinin 35 saat ile sınırlandırılması'. Milyonlarca yurttaşımızın, çocuklarımızın ve gençlerimizin eşit, parasız, bilimsel eğitim hakkından yoksun bırakılmasına karşı mücadele eden Eğitim Sen'in kapatılmak istenmesine karşı tepkimizi, ağızlarımızı siyah bantla kapatıp, oturma eylemi yaparak gösteriyoruz. Bugün Türkiye genelinde benzeri oturma eylemleri ve basın açıklamaları yapılıyor. Daha sonra 'Parasız Eğitim Hakkımıza Sahip Çıkalım' başlıklı bildirimizin halka dağıtımını gerçekleştireceğiz".

Reklam
Reklam

Dinçer, ana dilde eğitimi savunduğu için Eğitim-Sen hakkında kapatma kararı çıkarıldığını ifade ederek, ikinci duruşmanın 15 Eylül 2004 tarihinde saat 12.00'de Ankara Adliyesi'nde görüleceğini kaydetti.

Eğitim-sen üyeleri Diyarbakır, Amasya, Mersın, Bıtlıs, Antalya, Hatay, Eskişehir, Kayseri, İzmir, İzmit, Malatya, Şanlıurfa, Zonguldak, Van, Kocaeli ve İstanbul da da ağız bantlama eylemi yaptı. Eylemlerin gün boyunca yurdun dört bir yanında devam edeceği öğrenildi.

ıV>