Eğitim Şurası'nın gündemi ÖSS ve OKS

17. Milli Eğitim Şurası'nın ikinci gününde, dün olduğu gibi, en kalabalık komisyonu ÖSS ve Ortaöğretim konusunun ele alındığı komisyon oluşturdu.

Komisyona katılan YÖK üyesi Halis Ayhan, üniversiteye girişte 3.5 saatlik bir sınavın, adayların ilgisini ve yeteneğini tam ortaya koyamadığını belirterek, iki sınavlı bir sisteme geçilmesi gerektiğini söyledi.

Ayhan, tek sınavlı sistemde lise ve meslek okulu ayrımı yapılmadan o sınavda kazanılan puanla üniversiteye girilmesinin objektifliğin gereği olduğunu söyledi.

"İKİ SINAVLI BİR SİSTEME GİTMELİYİZ"

Ayhan, "Eğer olgunluk sınavı koyacaksak, altyapıyı buna göre oluşturacaksak, çocuk herhangi bir liseyi bitirdikten sonra bakalorya dediğimiz bir sınava alınmalı bu sınavdan sonra gidebileceği alanını belirlemelidir. Daha sonra Yükseköğretim Kurulu ikinci bir sınavla o alanda hangi fakültelere gidebileceğini belirlemelidir. Yani iki sınavlı bir sisteme gitmeliyiz" dedi.

Reklam
Reklam

"OKS'NİN HİÇBİR GEÇERLİLİĞİ KALMADI"

Ayhan, konunun Bakanlar Kurulu meselesi olmadığını, YÖK'ün aldığı birkaç kararla bunun uygulanabileceğini ifade etti. Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu da OKS'nin hiçbir geçerliliğinin kalmadığını, yabancı dili çok iyi öğretmek amacıyla kurulan anadolu liselerinin de artık kaldırılması gerektiğini söyledi.

Pehlivanoğlu, ortaöğretimin yeniden yapılandırılması çerçevesinde öğrencilere 2 dilin çok iyi öğretilmesinin hedeflendiğini, bu nedenle Anadolu liselerine gerek kalmadığını savundu.

"ANADOLU LİSELERİNİN KALDIRILMASI DOĞRU DEĞİL"

İstanbul Vefa Anadolu Lisesi Müdürü Sakin Öner ise buna karşı çıktı. Anadolu liselerinde halen yılda 792 saat yabancı dil eğitimi verildiğini, oysa genel liselerde lise 1 ve 2. sınıflarda haftada 3'er saat yabancı dil dersi okutulduğunu, lise 3 ve 4. sınıflarda ise hiç yabancı dil dersi okutulmadığını kaydeden Öner, "Anadolu liselerinin kaldırılmasını doğru bulmadığını" söyledi.

Kars Milli Eğitim Müdürü Cevdet Aydın da kılık ve kıyafet konusuna değinerek, "kılık kıyafeti okullarda serbest bırakmak gerektiğini" söyledi.

Reklam
Reklam

"Okul öncesi-ilköğretim" komisyonunda da okul öncesi eğitimin yanı sıra OKS ele alındı. Bu komisyonda, katılımcılar sınavın kaldırılması ve kalması yönünde farklı görüşler ortaya koydular. Dershaneleri temsil eden bazı üyeler de sınavın kaldırılmasına karşı çıktılar.