Eğitimciler Anayasa'daki değişikliği bekliyor

ANKARA (ANKA) - Eğitim sendikaları, Danıştay 8. Dairesi'nin verdiği karardan sonra Anayasada da gerekli değişikliğin yapılmasını istediler.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Eğitim-Sen olarak her zaman söz konusu görüşten yana olduklarını kaydederken, Din Kültür ve Ahlak Bilgisi derslerinin zorunlu olmaktan çıkarılması gerektiğini söyledi. Dinçer, din konusunun 11-12'nici sınıflarda din tarihi ve din kültürleri şeklinde verilmesi ve müfredatın da buna göre düzenlenmesi gerektiğini kaydetti. Dinçer, "Din eğitimi dayatıyorlar. Din eğitimi başka bir şey, din kültürü başka bir şey. Din tarihi ve kültürü verilebilir ama bu da 11-12'nici sınıflarda seçmeli olarak yapılmalıdır" dedi. Anayasa değişikliğinin de geciktirilmeden yapılması gerektiğini belirten Dinçer, "Hiç gündemde yokken türban konusunu gündeme taşıyarak Anayasa değişikliği gerçekleştiren hükümet, bu konuda da, adil olarak özgürlükler konusundaki samimiyetini göstermelidir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-EĞİTİM-İŞ: "MECLİS ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ GERÇEKLEŞTİRMELİDİR"-
Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, ANKA'nın sorularını yanıtlarken, Danıştay kararının doğru bir karar olduğunu düşündüklerini söyledi. Bu karar sonrasında isteyen kişilerin din dersine girmeyebileceği durumunun ortaya çıktığını ifade eden Adıbelli, "Şu anda Meclis'in Anayasa değişikliğini gerçekleştirmesi gerekiyor. Seçmeli din kültürü dersinin 12 Eylül öncesindeki haline getirilmesi gerekiyor" dedi.

-TÜRK EĞİTİM-SEN: "TOPLUM ETNİK KÖKENLERE AYRILMAMALI"-

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Danıştay'ın verdiği karar sonrasında Anayasa değişikliğinin yapılmasının gerektiğini söyledi. Koncuk, Alevilerin bir İslam toplumu olduğunu ifade ederken, toplumun Alevi ve Sünni olarak ayrılmasının yanlış olduğunu söyledi. Koncuk, "Dolayısıyla Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin muhteviyatında bazı değişiklikler yaparak zorunlu hale getirilmesi gerekmektedir. Eğer bir yanlışlık varsa, bunu önce Anayasayı değiştirerek çözmemiz lazım. 1982 yılından beri uygulanan bu Anayasa maddesi birden bire ne olduğu da hukuka aykırı oldu. Dolayısıyla böyle bir karar Alevi vatandaşlarımızı, İslam içerisinde bir toplum olan alevi vatandaşlarımızı farklı bir din mensubu gibi algılamamızı sağlayabilir" dedi. Koncuk, Alevi-Sünni ayrımlarının ise tehlikeli yaklaşımlar olduğunu ve irdelenmesi gerektiğini vurguladı. (ANKA)

Reklam
Reklam