Eğitimde 76. madde atamalarına yargıdan ikinci iptal

ANKARA (ANKA) - Milli Eğitim Eski Bakanı Hüseyin Çelik'in giderayak yaptığı "76. madde atamalarına" yargıdan ikinci iptal de Mersin 2. İdare Mahkemesi'nden geldi. Söz konusu karar 76. madde atamalarında emsal teşkil edeceği için önem taşıyor.

Milli Eğitim Eski Bakanı Hüseyin Çelik'in, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 76. maddesi ile idareye tanınan takdir yetkisini kullanarak yaptığı "giderayak" atamalara yargıdan ikinci iptal geldi. Mersin 2. İdare Mahkemesi, Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü kadrosuna yapılan atamanın kamu yararı ve hizmet gerekleri dikkate alınarak kullanılabileceği, aksi takdirde, sebep ve amaç yönünden hukuka aykırılık taşıdığı için iptalinin gerekeceği; dava konusu atama işleminin, Milli Eğitim Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği'nin görevler arası geçiş esaslarını düzenleyen ilgili maddelerinde yer alan şartlar dikkate alınmaksızın gerçekleştirildiğine işaret etti.

Reklam
Reklam

Söz konusu kadro için duyuru yapılarak, başvuru süresi içinde müracaatta bulunanlar arasından kariyer ve liyakat şartlarını taşıyanların, objektif kriterler gözetilerek seçilmesi gerektiğine işaret eden mahkeme, idareye tanınan takdir yetkisinin arkasına sığınılarak hukuka aykırı işlem tesis edildiği gerekçeleriyle, söz konusu kadroya yapılan atamanın iptaline karar verdi. Söz konusu karar açılan benzer nitelikteki diğer davalara emsal teşkil etmesi yönünden de önem taşıyor.