''Eğitimde gelecek esas alınmalı''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, üniversitelerin artık AR-GE alanında dünya ile rekabet edecek kaliteyi yakalaması gerektiğini belirterek, "Üniversitelerimiz eğitim ve araştırmada dünyanın bugününü değil geleceğini esas almalıdır" dedi.

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun 13. toplantısı, ODTÜ yerleşkesinde bulunan TÜBİTAK BİLTEN'de yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Başbakan Erdoğan, hükümet olarak Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'na çok önem verdiklerini ve bu kurulun düzenli olarak toplanan bir karar platformu olduğunu söyledi. 2004 yılından beri düzenli yapılan toplantılarda, Türkiye'nin bilim ve araştırmayla ilgili geleceğini belirleyen çok önemli kararlar alındığını kaydeden Erdoğan, bu çerçevede 2005-2010 yıllarını kapsayan ulusal bilim ve teknoloji stratejisinin onaylandığını hatırlattı.

Reklam
Reklam

2005 yılının sonuçlarına bakıldığı zaman, tam bir atılım yılı olduğunu kaydeden Erdoğan, 2004 yılında AR-GE'ye tarihi bir kaynak aktarılmasıyla yeni bir süreç başlatıldığının altını çizdi. 2000 yılında araştırmaya 169 milyon YTL'lik kaynak ayrıldığını hatırlatan Erdoğan, bu rakamın AK Parti'nin işbaşına geldiği 2003 yılında 532 milyon YTL'ye çıktığını ifade etti. Erdoğan, 2006 yılı için ise 1 milyar 280 milyon YTL'lik kaynağın araştırmaya ayrıldığını dile getirdi.

Başbakan Erdoğan, sanayi AR-GE'sine destek olarak da TÜBİTAK kaynaklarından 75 milyon YTL ve Dış Ticaret Müsteşarlığı kaynaklarından da 57 milyon YTL olmak üzere toplam 132 milyon YTL'nin aktarıldığını kaydetti. Erdoğan, savunma ve uzay alanıyla birlikte kamu araştırmalarında ise 37'şer milyon YTL'nin kullanıldığını belirtti.

Araştırma geliştirmeye yapılan yatırımın uzun vadeli bir yatırım olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, bunların sonuçlarının bir hükümet döneminde alınamayacağını bildiklerini ve bu yatırımı başka hiçbir beklentiye girmeden Türkiye'nin geleceği adına yaptıklarını vurguladı.

Reklam
Reklam

Erdoğan, TÜBİTAK'ın üniversitedeki araştırma projelerine verdiği desteğin 2005 yılında önceki yıllara göre 10 kat arttığını kaydederek, proje başvuru sayısının ve araştırma projesi yapan üniversite sayısının izlenilen strateji çerçevesinde büyük bir artış gösterdiğini söyledi. 20 ve üzerinde projesi desteklenen üniversite sayısının 2003 yılında 3 olduğunu hatırlatan Erdoğan, bu sayının geçen yıl 22'ye yükseldiğini dile getirdi.

Erdoğan, "Artık AR-GE alanında üniversitelerimizin dünya ile rekabet edecek kaliteyi yakalaması gerekmektedir. Yapılan tüm yenilikler bu amaca yöneliktir. Üniversitelerimiz eğitim ve araştırmada dünyanın bugününü değil geleceğini esas almalıdır. Bölgelerindeki kamu ve özel kurumların AR-GE çalışmalarına rehberlik etmesi, yerel gelişmenin motoru olması bizim ciddi beklentimizdir. Daha çok proje geliştirmeli, ufuk açıcı işlere odaklanmalıdır. Biz de onları bu doğrultuda teşvik etmeye devam edeceğiz"dedi. (AA)