Eğitimde özelleştirmeye tepki

ANKARA (İHA) - Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, hükümetin yeni bir özel öğretim kanunu tasarısı hazırlayarak, eğitimde özelleştirmeye adımı attığını belirtti ve "Özel okulları ve özel okullara öğrenci göndermek isteyen velileri teşvik edecek düzenlemeleri içeren kanun tasarısı, hükümetin Kamu Reformu Yasasıyla gerçekleştiremediklerini bu şekilde hayata geçirme girişimidir" dedi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, özel okullarla ilgili hazırlanan kanun tasarısına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Tasarıyı eğitimin özelleştirilmesi açısından eleştiren Başkan Özcan, özelleştirmenin önünü açacak olan bu tasarının fakir ailelere değil, zengin ailelere yarayacağını, ayrıca yoksulluk savaşı veren ailelerin zaten çocuğunu özel okula gönderemeyecekleri için düzenlemeden Türkiye'de bir azınlık olan zengin aile çocuklarının faydalanacağını ileri sürdü. Özcan bu konudaki iddialarını şöyle sıraladı:
"Dolayısıyla özel okulların sayısını artırmanın birincil amaç olduğu bu kanun tasarısı, Türkiye'de elit bir grup oluşturma arzusunun doğal meyvesidir. Eğitimi ticarethaneye çeviren siyasi erk, farkında olmadan bir kısım çevrelerin rant elde etmesine hizmet etmektedir. Siyasi erk, hatırlanacağı üzere 10 bin fakir öğrencinin özel okulda okuması için girişimde bulunmuş ancak başarılı olamamıştı. Aynı siyasi erk, bugün kendisiyle çelişerek, fakir öğrencileri özel okullara ücretsiz göndermek yerine, zengin ailelerin çocuklarını özel okullara uygun fiyatla göndermenin yolunu açmaktadır. Ülkemizde özel okul fiyatları ortalama 7 bin 363 YTL'dir. Buna karşın ilköğretim ve ortaöğretimde öğrenci başına yapılan harcama miktarı ortalama bin 423 YTL'dir. Aradaki derin uçurum göz önüne alındığında hükümetin özel kuruluşlara rant sağlamak için böyle bir tasarı hazırladığı görüşü ağırlık kazanmaktadır. Zira devlet okulları yerine kontenjanlarını dahi doldurmakta zorlanan özel okulları kalkındırmak, devlet okullarında öğrenci başına düşen harcama miktarını artırmak yerine ailelerin çocuklarını özel okullara göndermesini teşvik etmek akıllara zarar bir uygulamadır."

Reklam
Reklam