Eğitime Kazandırılan Engelli Sayısı Arttı

İZMİR (A.A) - Halil Şahin - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Eğitim Politikaları Grup

İZMİR (A.A) - Halil Şahin - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Eğitim Politikaları Grup Başkanı Ayşe Hale Bacakoğlu, özel eğitime ihtiyacı olan engelli çocukların eğitiminde son yıllarda çok aşama kaydedildiğini belirterek, "Özel eğitime ihtiyacı olduğu halde eğitim sistemine dahil edilemeyenlerin sayısı az" dedi.

Bacakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, görme, işitme, zihinsel ve ortopedik engeli olan çocukların özel eğitime ihtiyaç duyduğunu, onların en iyi şekilde eğitim alması için çalıştıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Özel eğitimin kaynaştırma sınıfları, özel eğitim sınıfları ya da özel eğitim okullarında verildiğini anlatan Bacakoğlu, çocuğun durumuna göre eğitim ortamının belirlendiğini kaydetti.

Bacakoğlu, önceliklerinin çocuklara en az sınırlandırılmış ortamda eğitim vermek olduğunu ifade ederek, "Bizim politikamız, engelli çocuğun en az sınırlandırılmış ortamda, akranlarıyla bir arada olabilmesi. Bu amaçla 30 kişilik sınıfta 1-2 özel eğitime ihtiyacı olan çocuğun bulunduğu 'kaynaştırma' sistemi önceliğimiz. Engelli çocukların akranlarıyla aynı ortamda olması akademik ve sosyal gelişimlerini hızlandırıyor. Asıl hedefimiz, mümkün olduğunca tüm çocukların kaynaştırma sisteminde yer almasıdır" diye konuştu.

Kaynaştırma sistemine dahil olamayan çocuklar için özel eğitim sınıfları oluşturulduğunu kaydeden Bacakoğlu, bu sınıfların herhangi bir okulun içinde, aynı engel grubundan en fazla 10 kişi için açıldığını aktardı. Bacakoğlu, "yarı zamanlı kaynaştırma" denilen bu sistemde, engelli öğrencilerin belli zamanlarda diğer öğrencilerle aynı ortamda olduklarını, aynı dersleri aldıklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

-"Eğitim alanların sayısı 210 bine ulaştı"-

Bacakoğlu, son yıllarda özel eğitim alanların sayısının arttığını belirterek, şöyle konuştu:

"Özel eğitime ihtiyacı olan çocukların eğitiminde son yıllarda çok aşama kaydedildi. Özel eğitime ihtiyacı olduğu halde eğitim sistemine dahil edilemeyenlerin sayısı az. Kaynaştırma eğitimi alanların sayısı 130 binlerden 170 bine yükseldi. Kaynaştırma sınıfı, özel eğitim sınıf ve özel eğitim okullarında eğitim alanların sayısı 210 bine ulaştı. 2009'da 100 binlerdeydi. 3-4 yıl içindeki bu artışta velilerin bilinçlenmesi, özel eğitim hizmetlerindeki iyileştirmeler, e-Okul sisteminin okul çağına gelenleri otomatik kayıt etmesi etkili oldu. Sayı her geçen gün artıyor."

Okula gelemeyen ağır zihinsel engelli çocukları rehabilitasyon merkezlerinden yararlanmaları için desteklediklerine işaret eden Bacakoğlu, "Evden çıkamayacak durumda olanlara evde eğitim hizmeti veriyoruz. 1840'tan fazla evde eğitim alan çocuğumuz var" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: