Egzamaya dikkat

Tedavi gerektiren önemli cilt rahatsızlıklarından olan ve derinin iltihaplanması anlamına gelen Egzama"nın, daha çok aşırı sabun ve deterjan kullanan ev hanımlarında ortaya çıktığı bildirildi.

Uzmanlar, genellikle kaşıntılı seyreden egzamanın temasa bağlı veya dış kaynaklı nedenleri arasında sabun, deterjan ve diğer kimyasal maddelerin aşırı kullanımını gösterdiler. Bunun en çok rastlanan egzama türü olduğunu belirten uzmanlar, ev kadınlarında, çamaşır ve bulaşıkla uğraşanlarda, sabunun, deterjanların ve diğer kimyasal maddelerin aşırı kullanımıyla egzamanın ortaya çıktığını söylediler. Alerjiye bağlı egzamanın da oluşabileceğini ifade eden uzmanlar, bazı bitkiler, meyve-sebzeler veya kozmetiklerin egzamaya neden olabileceği, buna sebep olan madde kesin olarak bilinmiyorsa da bunun test uygulanarak tespit edilebileceğine kaydettiler.

Reklam
Reklam

Bu dış nedenlerin yanında iç kaynaklı egzamaların da oluşabileceğine dikkat çeken uzmanlar, şu açıklamada bulundular:

Atopik Egzama: Genellikle saman nezlesi, astım gibi alerjik hastalıklar bulunan kişilerde ortaya çıkar. Başlıca diz ve dirseklerin yüzlerini, yüzü ve boynu tutar. Gövdeye de yerleşebilir.

Seboreik Egzama: Saçlı deride aşırı kepeklenme, kaşıntı ve yağlanma , yer yer sulantı ve pullanmayla seyreden bir hastalıktır.

Liken Simpleks: Asabi kimselerde ense, sırt, bilekler veya herhangi bir bölgede, net sınırlı, zeminden kabarık, kuru, kaşıntılı ve kırmızı-kahverengi alanlardan oluşan plaklar şeklinde görülür.

El, Ayak veya Avuç İçi Egzaması: Çok sık görülür. Bunun nedeni ellerde mekanik ve kimyasal travmalarla karşı karşıya kalınması, ayaklarda ise ayakkabı içerisindeki nemli ve sıcak ortamdır. Simetrik, şiddetli kaşıntılı ve iltihaplı bir tablo çizer.

Uzmanlar, egzamanın tedavisinin mümkün olduğunu belirterek şu önerilerde bulundu:

Reklam
Reklam

"Kuru deri kaşınmaya yatkındır, bu nedenle sabunun en az miktarda kullanımı önerilir. Steroidli merhemler ve kremler kaşıntıyı ve enflamasyonu önlerler. Egzama enfekte olmuşsa (bakteriyel ya da fungal) antibiyotik ve antifungal kullanımı gerekebilir."

Anahtar Kelimeler: