Egzersize başlamayı düşünenler için birkaç soruda egzersiz konusunda püf noktaları..
Fit bir vücut için ne sıklıkta spor yapılmalı?
Egzersizin amacı oksijen dağılımını ve metabolik süreçleri yoluna koymak, kuvveti, dayanıklılığı geliştirmek, vücut yağını azaltmak, kas-eklem hareketlerini iyileştirmek.. Bu nedenle herkes rutin egzersiz programı katılmalı.. Egzersiz için genç-yaşlı ayırımını yok ancak yorucu egzersizin riskleri de bulunuyor. Kardiovasküler olarak kişinin yaş ve sağlık geçmişi göz önüne alınarak ideal kalp atım hızlarında hazırlanan haftada 3 kez 20 dakika ve yukarısı bir egzersiz yeterli.. Haftada 5 kere ve daha fazla seanslar için 20-40 daikikalık süreler üst düzey yarar sağlar. Haftanın en az 3 günü direnç makineleri veya free weight ile tüm kas gruplarına yönelik direnç egzersizleri yapılmalı.. Bu verimlilik ve dayanıklılığı artırır.
Kardiyo ağırlık çalışmalarından önce mi yapılmalı? Günümüzde bununla ilgili çok katı kurallar artık yok. Egzersizler kişinin vücut yapısına ve isteklerine göre ayarlanıyor. Bu nedenle kardiyo çalışmaları ağırlık çalışmalarından önce veya sonra yapılabilir. Ancak hiç ısınmadan spor yapmaya başlayacak kişiler 5-10 dakika spora hazırlanmak için kardiyo hareketleri yapabilir.
Fitness öncesi ve sonrası streching yapmak neden önemli? Ağırlık ve direnç antremanı öncesi yapılacak 10 daikikalık orta şiddetli bir kardiyovasküler ısınma (koşu bandı, glidex veya bisiklet ile yapılabilir) ve 3 dakikalık dinamik strech hareketleri yeterli olur.. Streching genellikle egzersiz sonrasında ve kas boyu kısaldıktan sonra, hem kas boyunu eski haline getirmeyi kolaylaştırmak, vücutta egzersiz sonrası biriken laktik asit ve ortaya çıkan toksik maddeleri vücuttan kolayca uzaklaşmasını sağlamak için yapılmalı.. Bu 4 ile 60 saniye arasında değişir. Calf kası ve aşil tendonu için 15-30 saniye iken, boyun kaslarında süre 5 saniye olur. Birçok insan germeyi esnemeyi artırmak için yapar. Germe yapılan kas sertleşir. Acı duyarsanız hemen germeyi durdurun. Çünkü bu o kas grubunda mikrotravma olduğunu gösterir. Aşırı germeler tehlikeli ve faydasızdır..