ANKARA - Motor bakımları düzenli yapılmayan otobüs, minibüs ve otomobillerden çıkan egzoz gazları insan sağlığını tehdit ediyor.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, bu araçların egzozlarından çıkan siyah dumanların bileşiğinde bulunan gazlar, kanın oksijen taşıma yeteneğini azaltıyor, doku, kemik ve sinir sistemlerine zarar veriyor.
Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Baran Bozoğlu, bu durumun artık reklam filmlerine de konu olduğunu, ancak reklam filmlerindeki insanların yalnızca saçlarının kirlendiğini ve şampuanla yıkandıktan sonra bu durumdan kurtulduklarını söyledi. "Peki ya bu insanların ciğerleri nasıl temizlenecek" diyen Bozoğlu, otobüslerin, kamyonların insan sağlığına zarar verdiğinin herkes tarafından kabul edildiğini söyledi.
Özellikle, büyük şehirlerde egzoz gazını solumayan kimse bulunmadığına dikkati çeken Bozoğlu, "Kent içinde toplu taşımada kullanılan otobüslerin ve minibüslerin bu konuda başı çektiğini" ifade etti. Trafikte dolaşan eski otobüslerin, yaydığı siyah dumanların insanları çok rahatsız ettiğini belirten Bozoğlu, "Hala çok eski otobüslerle insan taşınıyor. Aslında bu sorun bir yandan da toplu taşıma sorunu... Bu eski araçlara yalnızca yola çıkmasını sağlayacak bakımlar yapılıyor. Egzoz gazı kimsenin umurunda değil. Öyle bir dertleri olsa zaten çözüm bulurlardı" diye konuştu.
Bozoğlu, egzoz dumanın bileşiğinde bulunan gazların insan vücudunda kansere yol açacak derecede zararlar verdiğini kaydetti.
Karbonmonoksit gazının yüzde 80'lere varan oranlarda havada asılı kaldığını ifade eden yetkililer, kirli gazların aynı zamanda binaların, anıtların, heykellerin üzerine sindiği ve zamanla kirlenmeye neden olduklarını ifade etti.
Toplu taşımanın ucuza mal edilmesinin tek amaç olmaması gerektiğini vurgulayan Bozoğlu, toplu taşıma araçlarının periyodik bakımlarının yapılması ve ömrü dolan araçların elden çıkarılması gerektiğini belirtti.
Bozoğlu, kurşunsuz yakıt tüketiminin özendirilmesi gerektiğini ifade ederek, egzoz dumanlarının bileşiğinde bulunan, toksik etkisi olan ağır metal kurşunun çevreye karıştığı insan sağlığına önemli oranlarda zarar verdiğinin belirlendiğini ifade etti.
Bozoğlu, araçlar çalıştığında egzozlarından havaya, karbonmonoksit, azotoksit hidrokarbon gazları ile ağır metal kurşun karıştığını belirterek, renksiz, kokusuz bir gaz olan karbonmonoksitin kapalı ortamlarda zehirleyici,hatta öldürücü olduğunu söyledi.
Egzoz dumanının bileşiminde bulunan azotoksitin solunumu durumunda akciğer dokusunun hasara uğradığını ifade eden Bozoğlu, kansorejen hidrokarbon ile kan, kemik ve sinir sistemlerine zarar veren ağır metal kurşunun yol açacağı zararların telafisinin zor olduğunu ifade etti.