“ehil Olmayan Kişilerce Yapılan Sünnetler Kapanmayan Yara Oluşturabilir”

Sivas İl Sağlık Müdürü Dr. Bahattin İlter, ehil olmayan kişiler tarafından yapılan sünnetlerde ileri derecede...

Sivas İl Sağlık Müdürü Dr. Bahattin İlter, ehil olmayan kişiler tarafından yapılan sünnetlerde ileri derecede ödem ve kapanmayan yaraların oluşabileceğini söyledi.

İl Sağlık Müdürü Bahattin İlter, piyasada sünnetçi olarak tabir edilen ve çoğu ehil olmayan kişiler tarafından yapılması sonucu müdürlüğe yansıyan olumsuz örneklerin olduğunu söyledi. Sünnet işleminin basit gibi görülmesine rağmen bir ameliyat olduğunu vurgulayan İlter, “Sağlık hizmetlerine ulaşımın kolay ve yeterli sağlık kurumunun olduğu ülkemizde bu işlemin ücretsiz olarak, steril ameliyathane şartlarında, güncel sağlık gelişmeleri ışığında, çocuk cerrahisi, üroloji, plastik cerrahi ve genel cerrahi uzman hekimleri tarafından yapılması gerekmektedir. Piyasada sünnetçi olarak çalışan, hekim olmayan kişilerin konuyla ilgili özel eğitimleri yoktur. Vücuda yapılacak her türlü işlem öncesi konunun uzmanı tarafından kapsamlı muayene ve gerekli tahlillerin yapılması gerekir” ifadelerini kullandı. Ehil olmayan kişilerce yapılan sünnetler neticesinde yaşanabilecek kötü örnekler hakkında bilgi veren İlter, “İyileşmede gecikme olmakta, steril olmayan şartlarda ve uygun olmayan aletlerle yapıldığından ölümle sonuçlanabilecek ciddi enfeksiyonlara yol açabilmekte, hemofili gibi tespit edilmemiş hastalıklarda ciddi kanamalar olmakta, derinin hatalı kesimi ve penis başı kesilmesi gibi durumlarda şekil ve fonksiyon bakımından kalıcı hasarlar oluşabilmekte, ileri derecede ödem ve kapanmayan yaralar oluşabilmektedir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

İlter aileleri de uyararak, basit görülen sünnetin çocukların psikolojik ve fiziksel gelişimini yakından etkileyeceğinin unutulmamasını istedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz