Ehliyet Almak Zorlaşıyor

Merkezi Ankara’da bulunan Türkiye Sürücü Kursları Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mir Hasan Taş, 25 yıllık...

Merkezi Ankara’da bulunan Türkiye Sürücü Kursları Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mir Hasan Taş, 25 yıllık bir geçmişi olan, günümüz standartlarının ve teknolojisinin çok gerisinde kalmış olan Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursu (MTSK) yönetmeliğinin değiştirilmesi ile ilgili yapılan ve yıllardır süren çalışmalarda sona gelindiğini söyledi.

Üzerinde yapılacak olan son düzenlemelerin ardından yönetmeliğin en kısa süre içinde Bakanlar Kurulu tarafından imzalanarak yürürlüğe gireceğini belirten, Mir Hasan Taş; “Peki, şu an ki taslak hali ile yeni MTSK Yönetmeliği neleri, niçin değiştiriyor.Teorik ders konularının içeriğinde yapılan düzenlemeler ile günümüz teknoloji ve şartlarından uzak, ezbere dayalı, lüzumsuz bilgiler içerikli ders konularının yerine; günlük yaşama ve şartlara uygun, kişiye öğrenme hevesi verebilecek kısa ve basit konulara yer verilmiştir. Direksiyon eğitim ders saatleri kısaltılarak AB standartlarında ve Türkiye şartlarında reel bir şekilde uygulanabilecek düzeye getirilmiştir. Böylece kurumların araç başına yapabileceği kursiyer kaydı sayısı artarken öte yandan mevzuat gereği kurumlarda bulundurulan fazla araç ve personellere ihtiyaç duyulmayacak şekle getirilmiştir” dedi.

Reklam
Reklam

Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmelik Taslağı ile ehliyet alımlarında birçok yeniliğin geleceğini ifade eden Mir Hasan Taş; “Direksiyon eğitim alanlarının kullanım zorunluluğu kaldırılarak; dünyanın hiçbir yerinde örneği olmayan, binlerce dönüm tarım veya imar arazisinin işgal edildiği, her yıl kira, tamir, bakım ve onarım masrafları ile kurumlar üzerinde ciddi bir mali kambur oluşturan ve özellikle büyük şehirlerimiz başta olmak üzere Türkiye genelinde kullanılmayan veya kullanılamayan ve her platformda gündeme getirilerek tartışma konusu olan eğitim pistleri sorun olmaktan çıkarılmıştır. 25 Yıl öncesine göre teknolojinin hızla gelişip büyüdüğü günümüzde son derece ileri teknolojik özelliklere sahip eğitim simülatörlerinin kullanımına izin verilerek; yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmayıp, hayatında ilk defa araç kullanacak olan kişilere herhangi bir can ve mal kaybı yaşanma tehlikesi olmayan, gerçeğini aratmayacak her türlü trafik şartlarının sağlanabildiği simülatörler üzerinde eğitim verilebilmenin yolu açılmıştır. Teorik sınavların 3 ayrı dersten ayrı ayrı yapılarak değerlendirilmesi yerine 60 soruluk tek bir sınav halinde yapılıp tek bir puan ile değerlendirilebilmesi sağlanmış. Böylece; Bir veya iki dersten çok yüksek puanlarla başarılı olduğu halde diğer bir iki dersten çok az puan farkıyla başarısız olarak heyecanı ve umutları kırılan ve zaman kaybına uğrayan kursiyerlerin, üç dersten girecekleri ortak sınavda alacakları ortalama puan ile başarılı olabilmelerinin yolu açılmıştır” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Elektronik ortamda yapılacak teorik sınavların yolunun açılması ile teorik sınavların; müracaatları, hazırlıkları, yapım ve değerlendirme aşamalarında yaşanan mesai ve zaman kayıplarının ortadan kaldırılmasının sağlandığını kaydeden Türkiye Sürücü Kursları Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mir Hasan Taş, özetle şunları söyledi:

“Tüm sertifika sınıflarına göre teorik eğitim ders saatleri aynı seviyeye getirilerek, daha önceden herhangi bir sınıf sürücü belgesi olup da, bir başka sınıf sürücü belgesi alacak olanların yeniden teorik eğitim alarak sınava girme zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır.

Teorik sınavlarda başarılı olmasına rağmen direksiyon sınavları sonucunda başarı sağlayamayan kursiyerlerin, tekrar teorik eğitim alma ve sınava girme şartı aranmaksızın sadece direksiyon eğitimi alarak direksiyon sınavlarına girmesi sağlanarak, harcanan uzun zaman ve emekler sonucunda başarılı olunmuş olan teorik dersleri bir kez daha görme ve sıvanı girme mecburiyeti ortadan kaldırılmıştır.

Kurumlarda bulunacak eğitim araçlarının demirbaş olma zorunluluğu getirilerek, kurumlar arası haksız rekabet ortamının oluşması engellenmiştir.

Reklam
Reklam

Direksiyon sınavlarının süreleri uzatılarak şehir içi ve şehir dışı karayollarında günlük yaşama ve trafik standartlarına uygun sınav yapılabilmesinin önü açılmıştır. Böylece kursiyerlerine tam ve eksiksiz olarak, reel hayata ve ihtiyaçlara uygun gerçek bir eğitim veren kurumların kursiyerlerinin başarılı olması ile bu kurumların tercih edilebilir olmasının yolu açılmıştır. Sertifikaların sürücü belgesine dönüştürülebilmesi için 2 yıllık süre konularak, 2 yıldan daha uzun süre trafikte araç kullanmamış olan kişilerin kazandığı beceri ve yeteneklerini kaybetmemeleri sağlanmıştır.”

Öte yandan Yeni taslağa göre teorik ve direksiyon eğitiminde devam zorunluluğuna ağırlık verilecek. Teorik dersler ve direksiyon derslerinde 5’te 1 oranında devamsızlık yapan adayların kurstan kayıtları silinecek. Nisan ayında taslağa dönüştürülmesi planlanan düzenlemeyle, direksiyon sınav süresi 15 dakikadan 30 dakikaya çıkarılacak, direksiyon sınavındaki kontroller de artırılacak.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: