EİE'den harmanlama talebi

ANKARA (İHA) - Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE), biyoyakıt üretimini artırmak amacıyla, akaryakıt dağıtım şirketlerine biyoyakıtları yüzde 2 oranında harmanlama yükümlülüğü getirilmesini istiyor.

EİE, yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmek amacıyla başlattığı çalışmaları yeni yılda da sürdürecek. Bu çalışmalar kapsamında, rüzgar değerleri, arazi yapısı ve şebekeye bağlantı durumları dikkate alınarak geliştirilmekte olan 'Rüzgar Enerjisi Potansiyeli Atlası'nı (REPA) tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde 2005 yılında tamamlamayı hedefleyen EİE, biyodizel üretiminin ve kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik olarak proses iyileştirme çalışmalarını da sürdürecek. Ayrıca, gerekli standartların oluşturularak ürün kalitesini denetlemesi için kalite kontrol laboratuarını devreye sokacak.

Reklam
Reklam

Enerji Verimliliği Kanun Taslağı üzerindeki çalışmalarını da sürdüren EİE, ilgili kuruluşların taslak üzerindeki görüşlerini almaya devam ediyor. Bu kapsamda, AB ülkelerinin çevrenin korunması ve ithalat bağımlılığının azaltılması amacıyla, 2010 yılı için yüzde 5 oranında biyoyakıt (biyodizel, biyoetanol) kullanımını hedeflediği belirtiliyor. Türkiye'de de biyoyakıt kullanımının öncelikle tüketici tasarrufunu ve petrol ithalatının azaltılmasını sağlayacağı vurgulanıyor. Ayrıca, yağlı tohum tarımının, imalat sanayinin ve temiz çevrenin gelişimine önemli katkılarının olacağı ve bu nedenle Enerji Verimliliği Kanun Taslağı kapsamında, akaryakıt dağıtım şirketlerine, biyoyakıtları benzin ve motorine yüzde 2 oranında harmanlama yükümlülüğü getirilmesini isteniyor. Bu şekilde temiz enerji üretimi ve yerli enerji kaynaklarının kullanımının artırılması da hedefleniyor.