Ek Bütçe yasa tasarısı TBMM'de

58. Hükümet tarafından TBMM'ye bugün gönderilen 2003 yılı gelir ve giderlerine ait 'Ek Bütçe' yasa tasarısı, '2003 Mali Yılı Genel ve Katma Bütçeleri Kanunlaşıncaya Kadar Devlet Harcamalarının Yapılması ve Devlet Gelirlerinin Tahsiline Yetki Verilmesine Dair Kanun Tasarısı' ismini taşıyor.

Ek Bütçe Kanunu tasarısı ile 'Genel Bütçeye dahil dairelerle katma bütçeli idarelerin 2003 yılı Mart sonuna kadar geçecek dönemde, 2002 Mali Yılı Bütçe Kanunları 'A' işaret cetvellerine dahil başlangıç ödenekleri dikkate alınmak suretiyle her ay için,

3 aylık geçici bütçe tasarısına göre 2002 yılı rakamları 2003 yılı Mart ayı sonuna kadar belli oranlarda artırılıyor.
Tasarının genel gerekçesinde ise "Tasarı ile 2003 Mali yılı bütçe kanunları yürürlüğe girinceye kadar 2003 yılında bir önceki yıl bütçe ödenekleri dikkate alınarak belirli oranlarda hükümete harcama yetkisi verilmekte ve ayrıca devlet gelirlerinin tahsiline imkan tanınmaktadır" ifadeleri yer aldı.

Reklam
Reklam

Tasarı ile genel ve katma bütçeli dairelere, 31 Mart 2003 tarihine kadar 2002 Mali yılı bütçe kanunları 'A' işaretli cetvellerine dahil bütçe tertiplerinde yer alan başlangıç ödenekleri dikkate alınmak suretiyle belirli oranlarda hükümete harcama yetkisi veriliyor.

Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı'nın bazı tertiplerinde yer alan ve 2003 yılı geçici bütçe döneminde kullanılmasının uygun olmayacağı düşünülen tertipler için ise bütçe tekniği açısından iz bedeli tutarında harcama yetkisi tanınıyor.

KANUNA GÖRE YAPILACAK HARCAMALAR, 2003 YILI BÜTÇESİNDEN YAPILMIŞ SAYILACAK

Harcama oranlarının hesabında 2002 mali yılı konsolide bütçe başlangıç ödenekleri esas alınıyor.

Yine tasarı ile, 2820 sayılı siyasi partiler kanununa göre, siyasi partilere 2003 yılının tamamı için olmak üzere yapılacak ödemelerde, 2002 yılı genel bütçe gelir tahmininin yüzde 24.4 fazlasının esas alınması öngörülüyor.

Tasarı ayrıca, 2002 yılı sonu itibariyle tamamlanmış proje ve faaliyetlere 2003 yılında herhangi bir harcama yapılmayacağı hükmünü getiriyor.

Reklam
Reklam

Yürürlükte olan mevzuata göre genel ve katma bütçe gelirlerinin yıllık olarak tarih, tahakkuk ve tahsiline devam edileceği, bu kanuna göre yapılacak harcamaların 2003 mali yılı bütçesinden yapılmış sayılacağı ve tahsil edilecek gelirin de 2003 mali yılı bütçesine mal edileceği öngörülmekteydi.

Ek Bütçe Tasarısı ile kamu finansmanı ve borç yönetiminin düzenlenmesi hakkındaki kanunun 5. maddesinin 2003 yılında yürürlüğe gireceği düşünülerek, bu hüküm uyarınca bütçe kanunu da tespiti gereken, Hazine tarafından sağlanacak garantili imkan limitinin, dönem için 500 milyon ABD dolarını aşmayacağı belirlenirken, aynı kanunun 13. maddesi uyarınca risk hesabına aktarılması öngörülen ödenek miktarının da 326 trilyon lira olması öngörülüyor.

2003 yılı 4. ayın başına kadar hükümete gelirler ve giderler konusunda tasarruf yetkisi veren tasarı 9 maddeden oluşuyor. Tasarı gelecek hafta TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak ve en kısa zamanda Genel Kurul'a indirilecek.

Kaynak: İHA