"Ek protokol izalasyonlara bağlı"

Ankara - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Anlaşması'nın ek protokolüyle ilgili olarak, "Ek protokol noktasında 'yıl sonunda verilen süre bitiyor' tespiti yanlış. Böyle bir şey söz konusu değil"

dedi. Erdoğan, "Kuzey Kıbrıs'a uygulanan izolasyonlar kalkmadıkça ek protokolün parlamentoya getirilmeyeceğini" söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen ile Başbakanlık Merkez Binası'nda görüşmelerinin ardından açıklamalarda bulundu.

Finlandiyalı bir gazetecinin, Ankara Anlaşması'nı hatırlatarak, Türkiye'nin ek protokolü imzalaması için verilen sürenin yıl sonunda "Öncelikle ek protokol noktasında 'yıl sonunda verilen süre bitiyor' tespiti yanlış. Bir diğer konu, Avrupa Birliği (AB) müktesebatı ile ilgili gerek taramada, gerekse müzakere sürecinde
siyasi kriterlerin veyahut da siyasi gelişmelerin sürece intikal ettirilmesi veya süreçle ilişkili hale getirilmesi yanlıştır.

Reklam
Reklam

Eğer bu konuyu hakkaniyet içerisinde adil değerlendirecek olursak,benim söyleyeceğim şudur: Haksızlığa uğrayan Kuzey Kıbrıs, şimdi ise hesap yine Kuzey Kıbrıs'a, dolayısıyla onun üzerinden de Türkiye'ye soruluyor."

Şimdi AB üyesi ülkelerin üzerlerine düşeni yapmaları gerektiğini belirten Erdoğan şöyle devam ett:"Biz Kopenhag kriterleriyle ilgili uyum paketini çıkardık, şu anda
uygulamada. Şu anda başlayacak olan, başlamış olan müzakere sürecinde de özellikle Mastrich kriterleri ki, buna da adım adım yaklaşıyoruz. Bu süreci siyasi gelişmelerle ilişkili hale getirmek çok ciddi yanlıştır. Ek protokol noktasında da dediğimiz gibi Kuzey Kıbrıs'a uygulanan izolasyonlar kalkmadıkça biz ek protokolü parlamentomuza getirmeyiz."