Anayasa Mahkemesi'nin, 2003 yılında motorlu taşıtlardan bir defaya mahsus ek vergi alınacağını öngören yasa hükmünün iptaline ilişkin gerekçeli karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Anayasa Mahkemesi, CHP'nin 4962 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkında Kanun'un, 21. maddesinin birinci fıkrasının iptali istemiyle açtığı davayı karara bağlamıştı. Aynı hükme yönelik Ankara 4. Vergi Mahkemesi'nin itiraz yoluyla yaptığı başvuruda birleştirilerek görüşülmüştü.
Yüksek Mahkeme'nin gerekçeli kararında, iptali istenen kuralla, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun 5. ve 6. maddelerinde yer alan (I), (II), (III) ve (IV) sayılı tarifelere göre vergiye tabi olan ve bu kanunun yayımlandığı tarihte ilgili sicilde kayıt ve tescilli bulunan taşıtlar ile yine bu kanunun yayımı tarihinden 31.12.2003 tarihine kadar ilgili sicillere ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtların, bir defaya mahsus olmak üzere, anılan kanundaki tarifelerde ilgili taşıt cinsi için belirlenmiş olan 2003 yılı tutarları kadar, taşıt vergisine tabi olacaklarının öngörüldüğü anımsatıldı.
Hukuk devletinin, insan haklarına dayanan, bu hak ve özgürlükleri koruyup güçlendiren, eylem ve işlemleri hukuka uygun olan, her alanda adaletli bir hukuk düzeni kurup bunu geliştirerek sürdüren devlet olduğu kaydedilen kararda, "Devletin vergilendirme yetkisinin sınırı, aynı zamanda kişilerin hak ve özgürlüklerinin de sınırını oluşturduğundan, bu yetkinin keyfiliğe kaçacak biçimde kullanılmasının önlenmesi, hukuk devleti olmanın gerekleri arasında öncelikli bir yere sahip bulunmaktadır. Dava konusu düzenleme ile mali güç nazara alınmaksızın ve olağanüstü bir durum da olmaksızın ikinci kez vergi tahakkuk ve tahsiledilmek suretiyle vergi yükü araç sahipleri aleyhine ağırlaştırıldığından, 21. maddenin birinci fıkrası Anayasa'ya aykırıdır, iptali gerekir" denildi.