Eker: 3 hafta içinde aşı üretebiliriz

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, karar verildiği takdirde 3 hafta içinde kuş gribi aşısı üretebilecek durumda olduklarını bildirdi. Eker, ancak kuş gribi hastalığıyla ilgili kanatlılarda kullanılacak aşının, bilimsel olarak dünyada herkesin ittifak ettiği konu olmadığını söyledi.

"Kuş Gribinin Ekonomik ve Sosyal Boyutları" konulu panelde konuşan Bakan Eker, kuş gribi hastalığının ortaya çıktığı günden bugüne yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Tüm dünyada böyle bir hastalığa karşı ne gibi tedbirler alınıyorsa, kendilerinin de o tedbirleri uyguladıklarını anlatan Eker, 44 mihrakta kanatlı hayvanlarda kuş gribinin tespit edildiğini, 80 şüpheli mihrakta da gerekli önlemlerin alındığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Son 5-6 gündür hastalığın yayılma hızında yavaşlama gördüklerini vurgulayan Eker, ancak alınan tedbirlerde ise herhangi bir yavaşlamanın söz konusu olmadığını belirtti.

Türkiye'de hastalıktan ölüm nedenlerinin ise ağırlıklı olarak hastalığı taşıyan hayvanları yemekten değil, yakın temastan kaynaklandığını belirten Eker, Aydın, Kuşadası, Erzincan, Bitlis gibi bazı illerle Doğu Anadolu'nun bazı bölgelerinde de yabani kanatlılarda hastalığı tespit ettiklerini söyledi.

Şu ana kadar 1 milyon 400 bin kanatlı hayvanı itlaf ettiklerini ve hastalıktan mağdur olanlara da 4.6 milyon YTL tutarında ödeme yaptıklarını kaydeden Eker, kuş gribi hastalığını, Bakanlar Kurulu kararıyla, tazminatı devlet tarafından ödenen hastalık listesine eklediklerini belirtti.

Söz konusu hastalığın Türkiye'de hiçbir profesyonel entegre tesiste görülmediğine dikkati çeken Eker, köylerde ve kırsal alanlarda vatandaşların kendi ihtiyacını karşılamak için beslediği tavuk, hindi, kaz gibi kanatlı hayvanların gün boyu dışarıda dolaşması nedeniyle 24 ilde hastalığın yayıldığını söyledi.

Reklam
Reklam

Bakanlık olarak öncelikli kaygılarının insan sağlığı olduğunu vurgulayan Eker, ancak bu hastalığı "kuş düşmanlığına, kanatlı düşmanlığına" çevirmemek gerektiğini kaydetti.

Turizm sektöründe bazı rakip ülkelerin bu hastalığı Türkiye aleyhine kullandığına işaret eden Eker, hastalığın sadece Türkiye'de görülmediğini, birçok ülkede görüldüğünü ancak, Türkiye'de bunun şeffaf bir şekilde kamuoyuna duyurulduğunu belirtti