Eker: Bölgeye kaynak aktarıldı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kuş gribinin bulunduğu bölgeye ilişkin tüm çalışmaların yapılarak, ihtiyaçların tespit edildiğini, personel takviyesinin yapıldığını ve mali kaynak aktarıldığını söyledi.

Kuş gribine ilişkin incelemelerini tamamlayarak Erzurum'dan Ankara'ya dönen Tarım Bakanı Eker, Esenboğa Havalimanı'nda soruları yanıtladı.

Eker, Kars, Iğdır, Ağrı ve Erzurum illerinde incelemelerde bulunup, 8 ilin vali, kaymakam ve diğer yetkilileriyle değerlendirmeler yaptıklarını belirterek, şu ana kadar tespit edilen vakaların dışında yeni gelişme bulunmadığını söyledi.

Reklam
Reklam

Elerinde 5 laboratuvar teyidi bulunduğunu, Erzincan ve Bitlis'te ölen iki yabani güvercinden alınan örneklerde kuş gribi saptandığını kaydeden Bakan Eker, bölgeye ilişkin bütün çalışmaların yapılarak, ihtiyaçların tespit edildiğini, personel takviyesi yapıldığını, mali kaynak aktarıldığını bildirdi.

Bayram boyunca bakanlık teşkilatı ile diğer görevli birimlerin çalışacaklarını ifade eden Tarım ve Köyişleri Bakanı, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ve kısmen yurdun diğer bölgelerinde hastalıkla ilgili temel sorunun, evlerde, evlerin avlularında veya bahçelerinde beslenen kümes hayvanları olduğunu söyledi. Bu hayvanların tehlike arz ettiğini ve hastalık tespit edilen yerlerde, bunların itlaf edilmesi gerektiğini ve vatandaşların bu konuda bilinçlenmesini önemsediklerini kaydetti.

Türkiye'nin de ciddiyetle tedbirlerini alması gerektiğini, toplum sağlığı açısından en önemli faktörün ise vatandaşların bilinçlendirilmesi olduğunu tekrarlayan Bakan, çocukların kümes hayvanlarından uzak tutulması ve kaynağı belli olmayan etlerin tüketiminin yapılmamasını istedi.

Reklam
Reklam

Eker, Yalova'da ise 200 kümes hayvanı ölümü bulunduğunu ancak yapılan testlerin negatif çıktığını da kaydetti.