Eker: "Çin menşeli süt ve süt ürünlerinde ithalat yasağı sürüyor"

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker; Çin, Tayland, Sri Lanka, Hongkong ve Tayvan menşeli süt ve süt ürünleriyle ilgili ithalat yasağının sürdüğünü açıkladı.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer ve MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık'ın Çin'den alınan süt ve süt ürünlerinin denetimi ve süt tozu ithalatı ve ihracatı konusundaki yazılı soru önergelerine cevap veren Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, insan sağlığını korumak amacıyla ihtiyati tedbir kapsamında Çin, Tayland, Sri Lanka, Hongkong ve Tayvan menşeli, yüzde 100 süt bazlı süt ve süt ürünlerinde ve süt ve süt ürünleri içeren bebek mamalarında ithalat yasağının devam ettiğini belirtti. Eker, hangi ülkeden gelirse gelsin menşei Çin, Tayland, Sri Lanka, Hongkong ve Tayvan olan ve içinde protein bulunabilecek gıda maddelerinde melamin analizi yapıldığını vurguladı. Çin menşeli herhangi bir ürün kullanılarak üretilen bir gıda maddesi dahi olsa ürünün ithal edildiği ülkelerden ürünün güvenliğini gösteren sertifika talep edildiğini belirten Eker, şu ana kadar melamin analizi için alınan 100 adet numunenin analiz sonuçlarına göre melamin maddesine rastlanmadığını bildirdi.

Reklam
Reklam

Eker, ayrıca dahilde işlem izin belgesiyle yapılan süt tozu ithalatı ile yapılan ihracatlarda bugüne kadar herhangi bir geri dönüş veya şikayet olmadığını bildirdi.