Eker: "DGD başvuru süresini uzattık"

Batman (AA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, sel bölgesindeki çiftçilerin DGD başvuru süresini uzattıklarını belirterek, bölgedeki esnafın borçlarının ertelenmesi için çalışacaklarını söyledi.

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak ile helikopterle Batman'a gelen Mehmet Mehdi Eker, Batman Valisi Haluk İmga'yı makamında ziyaret ederek, sel felaketindeki son durum hakkında bilgi aldı.

Eker, burada yaptığı açıklamada, dün İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile Diyarbakır ve ilçelerinde incelemelerde bulunduklarını hatırlatarak, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Bugün Şırnak ve ilçelerini dolaştık. Kamu kuruluşları hızla yaraları sarmak için büyük gayret göstermektedir. Kaybolan mal yerine konur ama can geri gelmez. Özellikle hayvan telefi ve tarım arazilerindeki hasarların belirlenmesi için hasar tespit komisyonları oluşturduk. Bölgedeki çiftçilerimizin DGD başvuru süresini uzattık. Ayrıca toplanamayan başta pamuk olmak üzere hububatların zararlarını ödeyeceğiz. Bölgedeki esnafın borçlarının ertelenmesi için çalışacağız."

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak da Fas'ta "afet" ile ilgili toplantıdayken Türkiye'de afet olduğunu belirterek, Türkiye'nin, doğal afetlerde risk açısından 5. sırada olduğunu söyledi. Bu riskin yüzde 61'ini depremin oluşturduğunu anlatan Özak, "Maalesef biz afet ülkesiyiz. Bölgede 38 vatandaşımızı 4 gün içinde kaybettik. Bu, büyük bir kayıptır. Türkiye'nin her metrekaresi bizim için aynı değerdedir. Bu bilinçteyiz" dedi.

Özak, maddi hasarlı ev sahiplerine konut yapacaklarını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

"Bunun için tespitler yapılıyor. Ev yapmak isteyene yardım yapacağız. Ya da bir alan bulup ev yapıp teslim edeceğiz. Bu, 2007 yılına kalacağı için bu süre
içerisinde kira yardımı yapılabilir."