Eker: Dünyada Tahıl Üretimi Yüzde 2,6, Buğday Üretimi Yüzde 5,2 Düştü

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bu yıl tahıl üretiminin dünyada yüzde 2,6 azalarak...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bu yıl tahıl üretiminin dünyada yüzde 2,6 azalarak 2 milyar 286 milyon ton olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini, buğday üretiminde ise yüzde 5,2 oranında bir üretim kaybı beklendiğini söyledi.

Mehdi Eker, Antalya’da katıldığı Ekonomik İşbirliği Toplantısı 5. Tarım Bakanları Toplantısı’nın ardından kameraların karşısına geçti. Eker, konuk bakanların da hazır bulunduğu basın toplantısında, 10 ülkeyi kapsayan EİT bölgesinde tarımı ve gıda güvenliğini ilgilendiren konularda görüş alışverişinde bulunduklarını anlattı. Bakan Eker, KKTC’nin toplantıya ilk kez gözlemci statüsüyle katılmasının ise önemli olduğunu vurguladı.

Reklam
Reklam

Büyük üretici ülkelerde yaşanan kuraklık gibi doğal afetlerin temel gıda ürünlerinin üretiminde azalmaya yol açacak boyuta ulaştığına dikkat çeken Bakan Eker, “Dünyadaki stok seviyelerinin de önceki yaşanan krizler sonrasında düşük seviyelerde seyretmesi konuya acilen önlem alınması gereken bir durum niteliği kazandırmıştır.” dedi. 2012’de dünyadaki tahıl üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 2,6 azalarak 2 milyar 286 milyon ton olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiği bilgisini paylaşan Eker, buğday üretiminde ise yüzde 5,2 oranında bir üretim kaybı beklendiğini söyledi. Üretimdeki azalmanın kısa vadede gıda fiyatları üzerinde baskı oluşturabileceği değerlendirmesinde bulunan Eker, “Önümüzdeki 40 yıllık dönemde artan gıda ihtiyacının karşılaması için tarımsal üretimin en az yüzde 70 ile yüzde 100 arasında artması gerekmektedir. Kısaca bunun anlamı şudur; 2050 yılına kadar her yıl 200 milyon ton et ve bir milyar ton hububat üretilmesi gerekiyor.” diye konuştu. Bakan Eker, ülkelerin işbirliği yaparak alacağı önlemlerin uluslararası fiyat dalgalanmalarını veya bunun olumsuz etkilerini azaltacağına olan inancını da sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Bakan Mehdi Eker, çözüme ilişkin önerilerini ise şöyle sıraladı: Tarımsal yatırmaların ve küçük üreticilerin desteklenmesi, uluslararası tarımsal bilgi sistemi ve hızlı karar alacak uluslararası mekanizmalar kurulması, gıda ihtilatçısı ve şoklara duyarlı ülkelerde üretim ve fiyatlardaki dalgalanmalara karşı koruma mekanizmaları oluşturulması, küçük ve orta ölçekli yatırımcıların üretim sistemine entegre edilmesi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: