Eker: Kuraklık Eylem Planı hazırladık

Ankara (AA)- Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, orta ve uzun vadede yaşanabilecek küresel ısınma ve kuraklık sorununa karşı "Kuraklık Eylem Planı"
hazırladıklarını açıkladı.

Bakanlık olarak, orta ve uzun vadede küresel ısınma ve kuraklığın neden olacağı olumsuz etkilerin giderilmesine yönelik "Kuraklık Eylem Planı" hazırlandığını bildiren Eker, önümüzdeki günlerde hayata geçirilerek bu plan çerçevesinde "Kuraklık Yönetimi Koordinasyon Kurulu" adında bir organizasyonun oluşturulmasına karar verildiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Eker, söz konusu koordinasyon kurulunun "Türkiye'nin küresel ısınmadan ne şekilde etkileneceği, hangi bölgelerin risk altında olduğu, yeni fırsatlar..." gibi konularda çalışmalar yapacağına işaret etti.Türkiye'de bazı bölgelerinin uzun süredir yağış almadığını, geçmişte de buna benzer durumların yaşandığını ve bunları izlediklerini belirten Tarım Bakanı, yağışların istenilen düzeyde olmamasının şu anda sıkıntı yaratmadığını, ancak Nisan ayına kadar yağış olmaması halinde bazı problemlerle karşı karşıya kalınabileceğini kaydetti.

Türkiye'de halen pazara konu olan 140 çeşit tarımsal ürünün üretildiğini anlatan Eker, bu sayının biyo çeşitlilik açısından önemli olduğunu, ancak bunların hepsine aynı önemde yoğunlaşılmasının mümkün olmadığını söyledi. AB'da ortak piyasa düzenine tabi 22 tarım ürününün bulunduğuna dikkat çeken Eker, "Bizim bu 140 çeşit tarım ürünümüz yine olsun. Ama bunların içinde 20 temel ürün belirleyip bu ürünleri öne çıkartıp bu ürünlerde dünya liderliğine oynayalım" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Gıda ürünlerinde KDV indirimi çalışmalarına yönelik sorular üzerine de Eker, bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Maliye Bakanlığı ve Hazine gibi kurumlara gerekli talimatı verdiğini, bu kurumlar tarafından yapılan çalışmaların da sürdüğünü ifade etti.

1000 Köye 1000 Tarımcı Projesinin profesyonel bir proje haline dönüşeceğini ifade eden Eker, "Performans değerlendirmesi iyi olan ve üreticinin memnun olduğu arkadaşlar bakanlık bünyesine sözleşmeli memur olarak alınacak' dedi. Eker, 2002'de 2 milyar 188 milyon YTL olan tarım kesimine sağlanan desteğin, geçen yıl sonu itibariyle 5 milyar YTL'ye ulaştığını, bunun 4 milyar 744 milyon YTL'sinin ödendiğini bildirdi.

Hükümetleri döneminde toplam 765 bin çiftçinin Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerine olan 2,7 milyar YTL'yi bulan borcunun, ayrıca sulama enerjisi borçlarının yeniden yapılandırıldığını, tarımsal kredi faizlerinin yüzde 59'dan yüzde 17,5'e düşürüldüğünü hatırlatan Eker, sübvansiyon uygulaması sayesinde, çiftçilere yüzde 7-13 faiz ile yatırım ve işletme kredisi kullanma olanağı sağlandığını kaydetti.

Reklam
Reklam