Ekim'de doğalgaz zammı "şimdilik" yok

ANKARA (İHA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğalgaz zamlarını tam olarak piyasaya yansıtmadıklarını belirterek, "Ekim ayında şimdilik zam gözükmüyor ama görüşmelerimiz sürüyor" dedi.

Bakan Güler, enerji konusunda son gelişmelerle ilgili bakanlıkta bir basın toplantısı düzenleyerek, TETAŞ'ın dağıtımdan sorumlu kamu şirketi TEDAŞ'a verdiği elektriğin fiyatını artırmasına dönük haberlere açıklık getirdi. Toplantıda gazetecilerin sorularını da cevaplayan Güler, bir gazetecinin söz konusu zammın vatandaşa yansımayacağına göre özelleştirme öncesi TEDAŞ'a bir görev zararı şeklinde yüklenip yüklenmeyeceğini sorması üzerine şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Bu kendi içimizde bir düzenlemedir. Her yıl yapıyoruz. Geçen yıl da yüzde 20 indirim şeklinde yaptık ama tüketiciye yansımadı. Bu bizim yönetim tarzımız, politikamızın bir gereğidir. TEDAŞ'ın kar ve zarar bilançosu için yıl sonu bütçesine bakmak gerekir. Biz bugüne kadar hiçbir enerji KİT'inde görev zararı gerçekleştirmedik. TEDAŞ canlı bir mekanizma gelişmelere göre hareket edeceğiz"

Bakan Güler, Soçi'de Rusya Enerji Bakanı ile gizli görüşmesinin olup olunmadığının sorulması üzerine, Rusya'nın ev sahipliğinde Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin Enerji Bakanlarının biraraya geldiği bir toplantıya katıldığını ve burada Rusya Enerji Bakanı ile başbaşa Türkiye-Rusya Enerji konuları ve Samsun-Ceyhan Boru Hattı konularını görüştüklerini söyledi.

Bir gazetecinin, Ekim ayında doğalgaz fiyatlarında bir artış olup olmadığını hatırlatması üzerine Güler, doğalgaz fiyatlarında petrol fiyatları kadar dolar kurunun da önemli olduğunu belirterek, "Biz doğalgaz zamlarını tam olarak piyasaya yansıtmıyoruz. Petrole yüzde 300 oranında zam gelirken biz doğalgaza yüzde 60 zam yansıttık" dedi. Bakan Güler, yapılan anlaşmalar gereği Rus doğalgazının 6 ay, İran doğalgazının ise 9 ay gecikmeli olarak piyasaya yansıdığını hatırlatarak, şu an fiyatlarda yapılan indirimin en az 6 ya da 9 ay sonra fiyatlara yansıyacağını kaydetti. Bakan Güler, doğalgaz zammının şimdilik söz konusu olmadığını ancak görüşmelerin sürdüğünü bildirdi.

Reklam
Reklam

Çeaş-Kepez davasında Enerji Bakanlığı'nın avukatları yerine İstanbul Barosu'ndan avukat istenip istenmediğinin sorulması üzerine Bakan Güler, ilgili kanun gereği her konuda olduğu gibi hukuki anlamda da hizmet alımının söz konusu olduğunu belirterek, "Takviye alıyoruz, beraber çalışıyorlar" dedi.
Bakan Güler, bir gazetecinin TEDAŞ'ın aldığı elektrikten ortalama kaç lira kar edip etmediğini sorması üzerine, fiyatların sürekli değiştiğini net bir rakam vermenin zor olduğunu belirterek, zarar etmeden çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

BOTAŞ'ın EGO'dan doğalgaz karşılığı alacakları ücretleri ile ilgili bir soru üzerine Güler, BOTAŞ'ın bir anonim şirket olduğunu ve alacaklarını takip ettiğini belirterek, "EGO ile görüşmelerimiz sürüyor. Hatta nihai olmasa da prensipte anlaştık. Bu batak borç değildir. Biz alacağımızın peşindeyiz. Borcun karşılığında gayrimenkul teklif ettiler. Bunu değerlendiriyoruz" diye konuştu.

Elektrik ücretlerindeki TRT payının düşürülmesi ile ilgili ise bu konunun sadece Enerji Bakanlığı'nı ilgilendirmediğini Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı'nı da ilgilendirdiğini belirterek, söz konusu görüşmeler belli noktaya geldiğinde bir açıklama yapacaklarını söyledi.

Reklam
Reklam