Ekk Ve Çevreci Dernekler ‘yeşil Alan’ Talanının Durdurulmasını Kutladı

Edirne Kent Konseyi (EKK) öncülüğünde bir araya gelen birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi, 1’inci Murat...

Edirne Kent Konseyi (EKK) öncülüğünde bir araya gelen birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi, 1’inci Murat Mahallesi’nde bulunan ve çevreci dernekler tarafından ‘yeşil alan talanı’ olarak yorumlanan 2 katlı betonarme binanın yıkılması üzerine enkazın olduğu alanda bir basın açıklaması yaptı. EKK Başkanı Özer Demir, “Biz bu inşaat hukuksuzdur dedik, dinlemediler. Şimdi de Edirneliler kültür ve Dayanışma Derneği’ne verilen binanın hukuka aykırı olduğunu söylüyoruz” dedi.

Özer; lokal yapılması için Sarayiçi İzcilik Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’ne belediye tarafından verilen ruhsatın Edirne İdare Mahkemesi’ tarafından hukuka aykırı olarak nitelendirildiğini ifade etti. Söz konusu alanın yanı sıra Değirmen Kavşağı’na yapılan Edirneliler kültür ve Dayanışma Derneği’ne verilen ruhsatın da yanlış olduğunu kaydeden Demir, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Reklam
Reklam

Mahkeme, buraya ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verince ruhsat değişikliğine gidilip hukukun çevresinden dolaşılarak bu sorununun çözüleceğini sandılar. Biz bu inşaatı mahkeme kararıyla durduğumuzda davul çalmıştık, kent adına bir kazanım olmasını kutlamıştık. Ne yazık ki onlar, valilik, belediye ve beraberindekilerle 150 metre ilerideki bir başka yeşil alana belediye bandosu eşliğinde beton döktüler. Kente karşı suç işlediler. Buradan sesleniyoruz: Yine yanlış yapıyorsunuz. O inşaat da yasadışıdır ve hukuksuzdur. Burasıyla ilgili alınan karar örnek bir karardır ve Edirne için önemlidir. Bu binanın yıkılması, kentlilerin kentine sahip çıkması adına demokratik kurallar içinde örgütlü mücadele adına önemli bir kazanım olmuştur.”

Basın açıklamasının okunmasının ardından eylemciler, slogan attıktan sonra dağıldı.

Edirne Belediyesi 12 Haziran 2012 tarihinde, 1. Murat Mahallesi’ndeki park alanına yap-işlet-devret modeliyle 2 katlı, 104 metrekare lokal yapılması için Sarayiçi İzcilik Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’ne yapı ruhsatı vermiş, ihaleye bir tek bu dernek katılmış ve sözleşmeye göre dernek binayı aylığı 155 liradan, 10 yıllığına kiralamıştı. Fakat TMMOB Edirne Şubesi’nin dilekçesi üzerine harekete geçen savcılık, izcilik derneği yapılması planlanan binanın kaçak olduğunu belirlemiş ve bunun üzerine söz konusu alanda dün yıkım başlamıştı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: