'Ekmek arası fasulye' haberine yalanlama

ANKARA (İHA) - Kızılay, bugün bazı gazetelerde yer alan ve Doğubeyazıt'taki deprem bölgesinde, tabak, çatal ve kaşık unutulduğu için sıcak yemeklerin ekmek arasında verildiği yolundaki haberleri yalanladı.

Kızılay Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı gazetelerde yer alan "Depremzedeler için sıcak yemek çıkartan Kızılay'ın tabak ve çatal-kaşık gibi malzemeleri unuttuğu için vatandaşların sıcak yemekleri ekmek arasında yemek zorunda kaldığı" yönündeki haberlerle ilgili olarak, "Kızılay'ın bölgeye sevk ettiği seyyar mutfaklar, Erzurum Bölge Depo ve Lojistik Merkezi'nden çıkarılmış, bu ekipmanın deprem bölgesine ulaşması beklenmeden vatandaşların ihtiyacının karşılanması amacıyla ilk sıcak yemek dağıtımı Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılmıştır. Kızılay, acil beslenme ihtiyacı temin çalışmasını 3 Temmuz 2004 Cumartesi günü TSK'dan devralmıştır. Ne TSK'nın yemek dağıtımında nede Kızılay'ın yemek dağıtımında tabak, çatal-kaşık ihtiyacına ilişkin bir talep, kriz masasına ulaşmamış, vatandaşların enkazdan kurtardığı mutfak araç ve gereçleriyle kendi ihtiyacını karşıladığı gözlenmiştir" denildi.

Reklam
Reklam

Bu sebeple de kriz masanın acil ihtiyaçlar listesine mutfak araç ve gereçlerinin alınmadığının belirtildiği açıklamada, habere konu olan olayın 3 Temmuz 2004 tarihinde Kızılay'ın öğle vaktinde gerçekleştirdiği ilk sıcak yemek dağıtımında yaşandığı ifade edildi. Açıklamada, "Yığınçal Köyü'nde yalnız yaşayan yaşlı bir kadın, yemek dağıtım ekibinin yanına gelmiş ve elindeki ekmeğin arasına sıcak yemek konulmasını istemiştir. Türkçe bilmeyen yaşlı kadına önce bu şekilde sıcak yemek verilmemiş, ancak kadının ısrarı ve köy muhtarının ricası üzerine elindeki ekmeğe dağıtılan sıcak yemekten konulmuştur. Kızılay ekipleri daha sonra bu kadına kap temin ederek akşam yemeğini kap içinde vermiştir. Bu noktadan hareketle bir Kızılay görevlisine atfen haberde yer alan 'Tabağı unuttuk' şeklindeki açıklama tamamen hayal mahsulüdür" denildi.

Açıklamada ayrıca, bu haberlere karşı Kızılay'ın yasal haklarını korumak için harekete geçtiği de kaydedildi.