Ekmek Ve Pideden Yapılan Yemeklerle Israfın Önü Alınıyor

Ramazan ayında ekmek ile pideden yararlanılarak pek çok yemek ve tatlı yapılıyor. Bunlardan kalacuş, yumurtalı...

Ramazan ayında ekmek ile pideden yararlanılarak pek çok yemek ve tatlı yapılıyor. Bunlardan kalacuş, yumurtalı ekmek aşı, sütlü bayat ekmek tatlısı ve bayat ekmek tatlısı ile unlu mamullerin israfı önleniyor.

Moral Dünyası dergisi, son sayısında ekmek ile pidenin kullanıldığı yemek tariflerine yer verdi. Bu yemekler ve tarifleri şöyle:

Kalacuş

Malzemesi: 1 adet bayat ekmek veya pide, yarım paket tereyağı, 3 bardak su, 250 gr yoğurt, 1 baş soğan
Hazırlanışı: Bayat ekmek, küpler şeklinde bıçakla kesilerek derin bir kaba konulur. Tereyağı tavada kızdırılır. Soğan, kızgın yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Çalkanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su, yağ ve soğanın bulunduğu tavaya ilave edilir. Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluşan karışım derin kapta bulunan doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür. Kabın kapağı kapatılır. Bir süre ateşin üzerinde tutulur ve hemen servise sunulur.

Reklam
Reklam

Yumurtalı Ekmek Aşı

Malzeme: 1 adet bayat ekmek veya pide, yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 adet soğan, 1 çorba kaşığı salça, 1 çay bardağı su, 2 yumurta, tuz, karabiber, 4 diş sarımsak, yoğurt.
Hazırlanışı: Bayat ekmek dilimleri küp şeklinde doğranıp fırında kıtırlaştırılır.
Piyaz doğranmış soğan, bir tavada yarım çay bardağı sıvı yağ ile pembeleştirilir. 1 çorba kaşığı salça ve 1 çay bardağı su eklenip birkaç dakika kaynatılır.
Doğranmış ekmekler, soğanlarla karıştırılıp tavanın kenarlarına çekilir.
Tavanın ortasına 2 yumurta kırılır. Üzerine tuz ve karabiber ekilir.
Tavanın kapağı kapatılarak, yumurtaların pişmesi beklenir.
4 diş sarımsak dövülüp yoğurda katılır. Sarımsaklı yoğurt servis tabağına alınır. Üzerine, tavadaki pişmiş olan yumurtalı ekmek aşı, bozulmadan çıkarılır.
1 çorba kaşığı erimiş tereyağı da yeterli miktarda kırmızı pul biber hafifçe yakılır. Biberli yağ, yemeğin üzerine gezdirilir.

Sütlü Bayat Ekmek Tatlısı

Malzemeler: 200 gr bayat ekmek içi veya pide içi, 3 çorba kaşığı tereyağı, 1,5 bardak süt, bir çorba kaşığı toz şeker, üç yumurta.
Şurubu için: Bir bardak toz şeker, bir tatlı kaşığı limon suyu, bir bardak su,
Hazırlanışı: Bir tencereye çok küçük doğranmış veya ufalanmış bayat ekmek içi konur. Üzerine kaynatılıp soğutulmuş bir bardak süt dökülür. İyice karıştırılır. Ekmeklerin sütü çekmesi için bir tarafa bırakılır.
Yarım saat sonra ekmekler elle mıncıklanarak iyice ezilir. Üç yumurta, bir kaşık şeker, eritilmiş tereyağı da katılarak el ile 5 dakika kadar iyice mıncıklanır.
Yüksek kenarlı yağlanmış bir tepsiye bütün malzemeler boşaltılır. Tepsinin üzeri düzlenmiş olarak fırına verilir. Üzeri kızarınca çıkarılır. Tatlının bir tarafı şişip kabaracak olursa bıçakla delinir.
Tatlı fırına verilirken bir bardak şeker, bir bardak su , bir tatlı kaşığı limon suyu
katılarak kaynatılır, şurup yapılır.
Fırından çıkan sıcak tepsiye şurubu da sıcak olarak dökülür. Tatlı soğuyunca baklava şeklinde veya dört köşe olarak kesilip servis yapılır.

Reklam
Reklam

Bayat Ekmek Tatlısı

Malzemeler: 5-6 dilim bayat ekmek içi veya pide içi, 2 su bardağı toz şeker, 1 kaşık tereyağı, 3 adet yumurta, 2 su bardağı süt, 1 adet limon kabuğu rendesi, 1 paket vanilya
Hazırlanışı: Şekerden iki kaşık ayırıp, kalanı ile kıvamlı şurubu hazırlanır. Bayat ekmek içlerini sütle ıslatılır. Yumuşayınca ezerek koyu bir bulamaç yapılır. Erimiş yağa yumurtaları katıp karıştırılır. Sonra bu karışıma ekmekleri ilave edilir.
Küçük yağlanmış tepsiye karışımı koyup yayılır. Üzerine ayırdığınız şekerleri
Dökülür. Isıtılmış orta hararetli fırında katılaşıncaya kadar pişirilir.
Fırından çıkarıp üzerine ılık şurubu dökülür. İstenilen şekilde kesip servis yapılır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: