Ekmekte devrim

Türkiye, 1 Temmuz'da eski ekmeklere veda edecek. Onun yerine az tuzlu, düşük gramajlı ama doygunluk hissi veren ekmekler geliyor.

Yeni nesil ekmekler, obeziteden hipertansiyona, kalp krizine kadar birçok sağlık sorununa 'ilaç' olacak.

Sofraların vazgeçilmez 'başrol oyuncusu' ekmekte devrim gibi karar... Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 'Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Yönetmeliği', 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girecek. Yönetmelikle, fırınlar zorunlu olarak ekmeklerin hem gramajını düşürecek hem tuz oranını indirecek hem de un tipini değişterecek.

Akşam'dan Türkan Yılmazer'in haberine göre, artık yediğimiz beyaz ekmek satılmayacak. Ekmeğin gramajı 300 gramdan 250 grama; tuz oranı 1.8'den 1.5'a düşürülürken, rafine tipi beyaz un da daha taneli ve kepekli bir karışımdan oluşacak. Yeni nesil ekmeğe doktorlardan da destek verdi.

Reklam
Reklam

ÖLÜMLER AZALACAK

Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Şehsuvar Ertürk, şunları söyledi: Günde alınan yaklaşık 15 gram tuz 14 grama inecek. Böylece inmeye bağlı ölümler yüzde 5, kalp krizine bağlı ölümler yüzde 3 azalacak. Tuz ve hipertansiyon sebebiyle yaşanan inme, kalp krizi, böbrek yetersizliği hastalıklarından yılda 9 bin kişi kurtulacak...

DOYGUNLUK ARTACAK OBEZİTE AZALACAK

Ekmek tebliğiyle ilgili International Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Açıl da şunları söyledi:

Tuzlu gıdalar insana daha lezzetli gelir. Ekmekteki tuz miktarı düşürüldüğü takdirde, lezzeti değişecek ve ekmek yeme alışkanlığında azalma yaşanacak. Un tipinin değişecek olması da önemli. Tip 650 olarak tanımlanan unun genel amaçlı una göre daha tanecikli bir yapısı var. Bu ekmek tipinde doygunluk hissi daha fazla olacağından, tüketilen miktar da azalacak. Dolayısıyla, obezite ve buna bağlı oluşan hipertansiyon ve insülin direncinin yanı sıra kalp ve damar hastalıklarında da azalma yaşanacak...

Reklam
Reklam

TÜKETİMİ KISITLAYIN TUZLUĞU KALDIRIN

Prof. Dr. Şahsuvar Ertürk, sağlıklı beslenme için şu önerilerde bulundu:
- Tüketilen ekmek miktarını azaltın.
- Yemek pişerken tuz eklemeyin, sofradan da tuzluğu kaldırın.
- Hızlı tüketilen gıdalardan kaçının.
- Peynir ve zeytin gibi kahvaltılıkların tuzunu iyice alın.