Ekonomi Bakanı: Birkaç Ay Dalgalı Ihracat Seyri Görebiliriz

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mart ayı dış ticaret verileriyle ilgili olarak, “Paritedeki gerileme hala ihracatımızı...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mart ayı dış ticaret verileriyle ilgili olarak, “Paritedeki gerileme hala ihracatımızı negatif etkiliyor. Birkaç ay dalgalı bir ihracat seyri görebiliriz. Tedbirlerimizi aylar önce almaya başladık.” dedi.

Mart ayı dış ticaret verilerini değerlendiren Zafer Çağlayan, verilere göre Türkiye’nin ihracatı binde 3 azalarak 13 milyar 175 milyon dolar, ithalatın ise binde 6 gerileme ile 20 milyar 560 milyon dolar olduğunu kaydetti. Çağlayan, “İhracatın ithalatı karşılama oranı Mart ayında yüzde 64,1 oldu. Eylül 2011’de bu oran yüzde 50 düzeyindeydi.” dedi.

Reklam
Reklam

Çağlayan, dünya ekonomisindeki durgunluğun, mal ticareti üzerinde aylardır ciddi baskı oluşturduğuna işaret ederek, şunları aktardı:

“İki hafta önce Dünya Ticaret Örgütü verilerini açıkladı. 2012’de mal ticareti sadece binde 1,7 yükselmişken, bizim ihracatımız yüzde 13 artarak rekor kırmıştı. Ancak 2013’ün ilk aylarında dünya mal talebinde ciddi gerileme var. Avrupa’da talep çok zayıf seyrediyor. Dün AB’de açıklanan ekonomik güven endeksi Şubat ve Mart aylarında gerileme gösterdi. AB ülkelerinin dünyadan ithalatında geçen yıla göre gerileme var. Mart ayında paritenin de ihracatımızı negatif etkilediğini gördük. 2013 Mart’ında Euro/Dolar paritesi 2012 Mart’ının gerisinde kaldı. Mart ayında Meksika, Arjantin, Brezilya, Şili, İsviçre, Norveç, İsrail, Japonya ihracatında gerileme var. Gerileme Norveç’te yüzde 17, İsrail’de yüzde 15, Brezilya’da yüzde 8 civarında
Çin, Güney Kore, Vietnam, Tayvan gibi ülkelerde Mart ayında artış var ama bu artış geçen aylara göre çok yavaşlamış durumda.”

Reklam
Reklam

MART AYINDA 229 ÜLKE VE BÖLGEYE İHRACAT

Türkiye’nin Mart ayında 229 ülke ve bölgeye ihracat yaptığına işaret eden Çağlayan, şöyle devam etti:

“Avrupa’daki olumsuz durum neticesinde AB’ye ihracatımız yüzde 2,4 geriledi. Afrika, Amerika ve Asya’ya ihracatımızda artış olmasına rağmen, AB’deki gerileme toplam ihracatın az da olsa gerilemesine neden oldu.
Bu gelişmeler bize bir kez daha, katkısı son 4 yılda 42 milyar doları aşan pazar çeşitlendirme çalışmalarımızın ne kadar doğru bir tercih olduğunu gösterdi. Ocak-Mart döneminde ihracatımız yüzde 5 artışla 37,1 milyar dolar, ithalatımız da yüzde 5 artışla 58,8 milyar dolar oldu. Son 12 aylık ihracat 154 milyar 246 milyon dolar, ithalat ise 239 milyar 368 milyon dolar düzeyinde.”

“2013 HEDEFLERİNDEN UZAKLAŞMADIK”

Bugün çıkan sonuçların Türkiye’yi 2013 hedeflerinden uzaklaştırmayacağını vurgulayan Çağlayan, “Biz Ekonomi Bakanlığı olarak bu durgunluk beklentisini uzun süre önce çalışmalarımıza yansıttık, planlarımızı buna göre yaptık. 2012’de 152,5 milyar dolar mal ihracatı yaptık. 2013 Orta Vadeli Program hedefi yüzde 4’e yakın artışla 158 milyar dolar. İlk 3 aydaki ihracat artışımız yaklaşık yüzde 5. Bu performansı yıl geneline yayarsak, OVP hedeflerini yakalayacağız. Dış konjonktürdeki değişimler nedeniyle birkaç ay boyunca ihracatta dalgalı bir seyir görebiliriz. Önümüzdeki aylarda ihracat ve ithalatımızda düşüşler görülebilir. Ancak ileriki dönemde yeniden artışlar hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: