Ekonomi Bakanı Çağlayan: KKDF’ye ben de karşıyım

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Eskişehirli işadamlarıyla bir araya geldiği toplantıda Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu(KKDF)’ye karşı...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Eskişehirli işadamlarıyla bir araya geldiği toplantıda Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu(KKDF)’ye karşı olduğunu söyledi. Bunun yerli yatırımcıya zarar verdiğini ifade eden Çağlayan, “Sanayi Odası Başkanlığı’ndan sonra bu ülkenin Ekonomi Bakanı olarak söylüyorum. Benim işadamım, yurtdışında Hans’ın, Myer’in, George’nin kendisine tanımış olduğu vadeli akrediteler, faydalanma imkânını cezalandırıyoruz. Bu konuda ilgili bakan arkadaşlarla konuştuk. Eğer Türkiye’de üretilmeyen bir mal varsa, bir kere bunlardan KKDF’yi kaldırmamız lazım.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Eskişehir Ticaret Odası’nın düzenlediği ‘Eskişehir ekonomisinin öncelikleri ve 2023 hedefleri’ konulu konferansa katıldı. Toplantıya Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir, Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, Sanayici dernekleri başkanları ve çok sayıda ticaret odası üyesi katıldı.

Eskişehir’in Türkiye’de en fazla istihdam oluşturan 20 il arasından 2010 – 2011 yılları arasında istihdamını en fazla yükselten 5’inci il olduğunu açıklayarak sözlerine başlayan Bakan Çağlayan, Eskişehir’in iş yeri sayısı bakımından da Türkiye’de sekizinci sırada yer aldığını söyledi. Eskişehirli sanayicilerin 767 milyon dolar olan ihracatının kente yakışmadığını dile getiren Çağlayan, "Makine teknolojisiyle, gerek sanayi gerek ticaret sektörlerinde Eskişehir, Türkiye’deki hak ettiği yeri almıyor. Eskişehir’in 767 milyon dolarlık ihracatı çok fazla olmalı.” dedi.

Türkiye’nin artık özel sektör marifetiye büyüyen bir ülke olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, 2002’den sonra yapılan özelleştirmeler ile birlikte iş hayatının özel sektöre teslim edildiğini söyledi. Özel sektörün önünü açan bir hükümetin işbaşına geçmesinin ardından Türkiye’nin hızla kalkındığını belirten Çağlayan, "29 ortalama yaşı ve 75 milyon nüfusu 46 havaalanı ve on binlerce bölünmüş yolu, 700 binden fazla üniversite mezunu gencine baktığınızda Türkiye’nin gerçek performansı bu değil." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Toplantıya katılan bir iş adamının Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF)’nun kendilerini zor durumda bıraktığını belirtmesi üzerine Çağlayan, "KKDF’ye en az sizin kadar karşıyım. Sanayi Odasın Başanlığı’ndan sonra Ekonomi Bakanı olarak bunu söylüyorum. Benim işadamım, yurtdışında Hans’ın, Myer’in, George’nin Hinli’nin, Çinli’nin kendisine tanımış olduğu vadeli akrediteler, faydalanma imkânını cezalandırıyoruz. Bu konuda ilgili bakan arkadaşlarla konuştuk. Eğer Türkiye’de üretilmeyen bir mal varsa, bir kere bunlardan KKDF’yi kaldırmamız lazım. Bunun yanı sıra diğerlerini de gözden geçirmemiz lazım. Arkadaşlarımız cari açıkla ilgili olduğunu bunu söylediler, ama KKDF’nin kaldırılmasında bende sizinle aynı kanaatteyim." şeklinde konuştu.

İŞADAMININ PARTİSİ EKMEK PARTİSİDİR

İşadamlarının siyasete olan yaklaşımlarını değerlendiren Bakan Çağlayan, "İş adamının görevi siyasetle uğraşmak değildir. Onun partisi ekmek partisidir. Seçim zamanı kendi görüşü neyse en doğrusunu o zaman yapar. Siyasi istikrar, güven iş adamı için olmazsa olmazdır.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye’de 10 yıl önceki ekonomik durum ile günümüzü karşılaştıran Çağlayan, "Bundan on yıl önce faizler 4 haneliydi, Enflasyon 3 haneliydi, bir günde Türk Lirası yüzde 30 değer kaybederdi. Bunları hatırlıyorsunuz. Türkiye’nin o gününde Türk sanayicisi ve ihracatçısının istenilen başarıyı göstermesi mümkün değildi. Ne zamanki özel sektöre bırakıldı. Ne zamanki bu ülkenin Cumhurbaşkanları, Başbakanları özel sektör temsilcilerini alıp ülke ülke gezdirdi, Türkiye ondan sonra kalkındı. 2011 yılında Avrupada birçok ülkenin ekonomik dar boğaza girip yoğun bakım çadırında olduğu bir dönemdir. Geçmişte bize hasta diyenlere Allah onlara şimdi şifa versin. Hepsi yoğun bakımda. Türkiye, Çinden sonra en fazla büyüyen bir ülke oldu." dedi.

Bakan Çağlayan, programın ardından Sarar Şirketler Grubu Başkanı Cemalettin Sarar’ı ziyaret etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz