Ekonomi Bakanı Çağlayan, Kocaeli'de

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Geçen sene ülkemiz 16 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı aldı. Bu yılın 9 ayında ülkemize

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Geçen sene ülkemiz 16 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı aldı. Bu yılın 9 ayında ülkemize gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımları 10,1 milyar dolar" dedi.

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği'nde (TAYSAD) düzenlenen "Türk Otomotiv Yan Sanayicileri Günü" etkinliğine katılan Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, böyle bir toplantının Türkiye'de ilk defa gerçekleştirildiğini belirterek, bunun diğer firmalara da örnek olması dileğinde bulundu.

TAYSAD'a yabancı olmadığını ve evi kadar gittiği yerlerden biri olduğunu dile getiren Çağlayan, bakanlık yaptığı 3 ayrı dönemde defalarca otomotiv sanayicileriyle bir araya geldiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

"Geçmişte bana bir gaz vermişlerdi, otomotivde ara gazı vardır, 'Otomotiv Bakanı' demişlerdi, şimdi hala aynı kanaatteler mi bilmiyorum" diyen Çağlayan, eski bir sanayici ve mühendis olarak, Ekonomi Bakanı olarak, Türkiye'nin yatırımlarından, ihracatından, ithalatından, reel ekonominin tüm unsurlarından sorumlu olan bir bakan olarak, bu sektöre hizmet etmeyi kendisine görev kabul ettiğini kaydetti.

Çağlayan, birkaç gün önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile 9 bakanın Mısır'da önemli toplantılar gerçekleştirdiğini hatırlatarak, 350'nin üzerinde Türk iş adamıyla Mısır'da birlik, beraberlik, ekonomide beraber yükselme ve Türkiye'nin başarısının Mısır'da da uygulanması konusunda ziyaret gerçekleştirdiklerini anlattı.

-"Fransa'ya ertelediğimiz ziyareti gerçekleştirdik"-

Türkiye'ye döner dönmez Fransa'ya hareket ettiklerine vurgu yapan Çağlayan, "Fransa ile bir süredir, maalesef geçmiş dönemdeki siyasetçilerin kendi işleriyle uğraşmak yerine tarihçilerin yapacağı işlerle uğraşmasından dolayı ve son derece hassas olduğumuz konularla ilgili gerçeği yansıtmayan, iç popülizme dayalı hareketlerinden dolayı ertelediğimiz ziyaretimizi gerçekleştirdik. Fransız hükümeti, yeni hükümet ve Fransa iş dünyası, aynen bizim gibi, asla gerçeklerle bağdaşmayan ve tarihçiler tarafından konuşulması gereken konu üzerinde hiçbir şekilde eski hükümetin koyduğu çizgilerle paralel değiller" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Bakan Çağlayan, Fransa'da "Gelin biz işimize bakalım, tarihi, tarihçilere bırakalım" dediğini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Fransız vatandaşları, bu işi kendine popülist bir malzeme olarak kullanan Sarkozy'i tatile çıkarttı, balık tutmaya gönderdi. Fransız halkı aradan geçen bu süre içinde bilhassa benim muhatabım olan bakanlar, bizim bu gidişimizi fevkalade önemsediler. Birlikte yaptığımız ekonomik ve ticari ortaklık toplantıları, 18 sektörde 40 firmanın en üst düzeyde yöneticileriyle yaptığım toplantılarda Türkiye ile ilişkileri daha fazla artırma, daha fazla yatırım yapma çalışması içinde olduklarını ifade ettiler."

Mercedes Benz'in 45 yıldır Türkiye'de olduğunu ve bunun iki kazananı bulunduğunu vurgulayan Çağlayan, "Daimler, bu işten son derece kazançlı, yaptıkları toplam yatırımın neredeyse tamamını 1 yılda ihraç ediyorlar" dedi.

-"8 yıldaki yabancı yatırımı, 120 milyar dolar"

Bakan Çağlayan, Türkiye'ye son 8 yılda, geçmiş 80 yılda gelen toplam yabancı doğrudan yatırımın 8 katından fazlasının geldiğini anlatarak, 1923'ten 2003'e kadar ülkeye gelen toplam doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının sadece 14,5 milyar dolar olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin 2003 yılında siyasi, ekonomik istikrara kavuşması, hükümetin serbest piyasa politikası uygulamaları, yaptıkları makro ve mikro reformlarla Türkiye'yi önemli bir yatırım ortamı haline getirdiklerini belirten Çağlayan, geçen 8 yılda, 80 yılda alınan doğrudan yabancı yatırımının 8 kat arttırarak 120 milyar dolara çıkarıldığını bildirdi.

Çağlayan, Türkiye'nin geçen sene 16 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye yatırımı aldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bu yılın 9 ayında ülkemize gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımları 10.1 milyar dolar. İlk 9 ayda ülkemize gelen toplam yabancı sermaye yatırımlarının yüzde 78'i Avrupa kaynaklı. 8 yılda gelen toplam 120 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının da yüzde 70'i Avrupa kaynaklı. Yabancı sermayenin başımızın üstünde yeri var. Biz asla 'yabancı' kelimesini kullanmıyoruz. Uluslararası deyimiyle böyle ifade edildiği için kullanıyorum. Ülkemize yatırım yapanları asla yabancı görmüyor, bu ülkenin yerli yatırımcısı hangi imkana sahipse o imkana sahip olan yatırımcılar olarak görüyoruz. Bu ülkede yatırım yapan gerek yerli sanayi, gerek yabancı sanayicileri başımızın üzerinde tutuyoruz. Türkiye, artık yabancıların doğrudan sermaye yatırımları yaptığı ve ihracatta büyüyen bir ülke oldu."

Reklam
Reklam

-"Yabancı sermayenin tercih sebebi"

Yabancı sermayenin Türkiye'ye gelmesinin önemli olduğunu vurgulayan Çağlayan, bundan çok daha fazla pay almak için önemli çalışmalar yaptıklarını, özellikle başkanlığını yaptığı Yatırım Ortamı İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nun Türkiye'nin yatırım yapılabilirliği kalitesini çok daha fazla artırma gayreti içinde olduklarını bildirdi.

Bakan Çağlayan konuşmasına şöyle sürdürdü:

"Türkiye'ye yatırım yapanlar, bizim kaşımıza, gözümüze, boyumuza, posumuza bakarak ülkemize gelmiyorlar. Ülkemize gelen yabancı yatırımcılar, bu ülkenin fırsatlarına, siyasi istikrarına, Türkiye'ye duyulan güvene ve hepsinden önemlisi 29 yaş ortalamasına sahip işgücü arzına geliyorlar. Türkiye'ye gelenler, sadece Türkiye'ye bakarak geliyorlarsa bu eksik bir bakış açısıdır. Türkiye'ye gelenlerin dört saatlik uçuş mesafesinde 56 ülkenin bulunduğu coğrafyaya baktıklarına inanıyorum. Bu 56 ülkede, toplam dünya nüfusunun dörtte biri yaşıyor, 1,5 milyar insan... Bu 56 ülkenin bulunduğu coğrafyada, toplam dünya milli gelirinin üçte biri oluşturuluyor, yaklaşık 23-24 trilyon dolar."

Reklam
Reklam

(Sürecek)

Muhabir: Tahir Turan Eroğlu

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz