Ekonomi Bakanı Çağlayan'dan 'kredi Notu' Değerlendirmesi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's'in çözüm süreciyle bağlantılı olarak yaptığı açıklamaya ilişkin,...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody's'in çözüm süreciyle bağlantılı olarak yaptığı açıklamaya ilişkin, "Moody's ifadesinde, 'ikinci not artırımı çok yakın zaman içinde yapılacağına' işaret ediyor. Bugün yapılan açıklamadan sonra birçok ekonomist çok yakın bir zaman içinde Moody's'ten ikinci bir not artırımı geleceğini ifade ediyor" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Rixos Otel'de Almanya Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Philip Rösler ile yaptığı görüşme sonrası basın toplantısı düzenledi. Çağlayan, yaptığı konuşmada, Almanya'nın bu yıl Türkiye'nin ihracatında birinci sırada, ithalatta ise üçüncü sırada yer aldığını belirtti. Almanya'nın Avrupa ekonomisinde son derece önemli olduğuna işaret eden Çağlayan, Türkiye'nin Almanya ile gerek diplomatik gerek siyasi gerekse ekonomik yönden ilişkilerinin olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Bakan Çağlayan, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Uluslararası derecelendirme kuruluşları, çözüm sürecine ilişkin olarak yeni bir not artırımına gider mi" sorusuna Çağlayan, "Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının geç de olsa Türkiye'yi fark etmeleri bizim adımıza önemli. Moody's'in yapmış olduğu açıklamayı son derece önemsiyorum" cevabını verdi. Teşvik sisteminin çözüm süreciyle senkronize olduğunu görmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Çağlayan, bunların somut gelişmelerinin görüldüğünü söyledi. Çağlayan, 2013 yılı Ocak-Şubat ayında başvurulan teşvike bağlanan belge sayısının ve öngörülen istihdam sayısının geçen yılın 10-11 katından fazla olduğunu dile getirdi. Bunun çözüm süreciyle beraber çok önemli yatırımların Doğu ve Güneydoğu'ya akacağının son derece önemli bir göstergesi olduğuna dikkati çeken Çağlayan, bu konuda Hükümetin son derece kararlı olduğunu belirtti.

Türkiye'nin süratle çözüm sürecine gittiğini söyleyen Çağlayan, "Bugün Moody's'in açıklamasında çözüm sürecinde son günlerde atmış olduğumuz adımlarla Türkiye'nin yatırım yapma kalitesinin arttığını ifade ediyorlar. Bunlar kolay kolay bunları söyleyecek kuruluşlar değil. Bunlar, geçmişte Türkiye'ye her zaman düşük not verme prensibi olan kuruluşlardı. Türkiye böyle bir fırsatı yakalamıştır. Bizim bu konuyu ne kadar doğru yaptığımız göstergesi" dedi.

Reklam
Reklam

Vatandaşların yüzde 58'inin çözüm sürecine destek verdiğini bugün bu oranın yüzde 60'ların üzerinde olduğunu belirten Çağlayan, iş dünyasının bu konuda tam destek verdiğini ifade etti. Çağlayan, "Türkiye'ye yatırımlar oluk oluk akacak. Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu'suna çok kuvvetli yatırımcılar gidecek. Uluslararası rekabette yer tutmaya çalışan şirketler o bölgelere gidip bu bölgeye yatırım yapacak. O bölgede kısa bir süre içinde barışın ve huzurun son derece hakim olduğu bir süreci yaşayacağız. Bu sürecin gelişmesini istemeyenlerin de süreci baltalamak için her türlü çabayı göstereceklerini milletimiz görüyor ama biz bu konuda kararlıyız" şeklinde konuştu.

Çağlayan, bir soru üzerine, "Moody's ifadesinde 'ikinci not artırımı çok yakın zaman içinde yapılacağına' işaret ediyor. Bugün yapılan açıklamadan sonra birçok ekonomist ve kuruluşların temsilcileri çok yakın bir zaman içinde Moody's'ten ikinci bir not artırımı geleceğini ifade ediyor. Standart and Poor's'un cimri davrandığını söylemiştim. Kısa bir süre içinde Moody's ve Standart and Poor's'un Türkiye'nin hak ettiği not artırımını yapacağı beklentimi ifade ediyorum" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: