Ekonomi Bakanı: Cari Açık 11 Aydır Geriliyor

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, cari açığın son 11 aydır gerilediğini belirtti. 9 aylık cari açığın...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, cari açığın son 11 aydır gerilediğini belirtti. 9 aylık cari açığın yüzde 35,1 düşerek 39,3 milyar dolara indiğine, söz konusu rakamın 2011’in ilk 9 ayında 60,6 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Çağlayan, "Açık bu sürede 21,3 milyar dolar geriledi. Ayrıca yıllıklandırılmış cari açığımız son 19 ayın en düşük düzeyinde." dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2012 Eylül ayı cari açık ve işsizlik verilerini değerlendirdi. Verilere göre Eylül ayında cari açık yüzde 57 gerileme ile 2.7 milyar dolara inerken, işsizlik oranı geçen seneye göre 0.4 puan azalarak yüzde 8.8’e düştü. Çağlayan, işsizlik oranının yüzde 3-4 seviyelerinde görmeyi istediklerini ancak, geçmiş yıllarla karşılaştırıldığında oranda ciddi bir düşme olduğunu söyledi. Oranın AB ortalamalarının altında olduğunu da vurguladı.

Reklam
Reklam

İstihdam hacminin geçen yıla göre 483 bin kişi artıp, işsiz sayısının 76 bin kişi azaldığını kaydeden Zafer Çağlayan, “İstihdamdaki artış, işgücündeki artışın üzerinde. Türkiye ekonomisi son bir yılda işgücüne katılan 406 bin kişiye istihdam yaratabildiği gibi, bir de bunun üzerine 76 bin işsize daha istihdam yaratabildi. İnşallah yeni teşvik sistemi ile bunun devamını da gelecek yıllarda göreceğiz.” ifadelerini kullandı.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye ekonomisinin vazgeçilmezinin üretim olduğunu dile getirerek, “Daha fazla üretmeli ve daha yüksek katma değerli üretmeliyiz. İstihdamın, yatırımın, ihracatın geleceği üretimimizi artırmaktan geçiyor. Türkiye dünyanın 237 noktasına 20 binden fazla çeşit mal satan bir ülke. Hiçbir eksiğimiz yok. İhtiyacımız olan şey daha fazla üretim. Dünyayı hedef alan bir üretim.”dedi.

İhracatta katma değeri ve teknoloji düzeyi yüksek mal üretimini artırmayı hedeflediklerini belirten Ekonomi Bakanı, “Bakın 2010 yılında 1,25 dolar olan kilo başı ihracat fiyatımız, 2011’de 1,47 dolara, 2012’nin ilk yarısında 1,57 dolara yükseldi. Yani artık mallarımızı daha yüksek fiyata satıyoruz. Hedefimiz bunu 3 doların üzerine çıkarabilmek.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: